Москва предлага да има наблюдатели на ОССЕ на границата между Русия и Украйна

12519
Москва предлага да има наблюдатели на ОССЕ на границата между Русия и Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

"Русия ще предложи ОССЕ да постави свои наблюдатели на руските контролно-пропускателни пунктове на източната украинската граница в случай, че прекратяването на огъня бъде удължено и контролирано”, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Russia Today (RT).

"В най-близко бъдеще ние [Русия] сме готови да подадем проектно предложение към Постоянния съвет на ОССЕ, което ще разреши допускането на наблюдатели на ОССЕ по руските гранични контролно-пропускателни пунктове с Украйна. Това ще даде възможност за наблюдение и прозрачност и ще ограничи използването на тези пунктове за незаконни цели", заяви Лавров.

Сноудън поиска още година убежище в Русия

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) Едуард Сноудън, който миналата година разкри шокиращи факти за подс...

Изявлението на руския външен министър беше направено малко след като президентът на Русия Владимир Путин разговаря с лидерите на Украйна, Германия и Франция по телефона. По време на разговора, руският президент "е предложил контролно-пропускателните пунктове на руската страна" да бъдат наблюдавани от представители на украинската гранична служба, както и от наблюдателите на ОССЕ за осъществяване на "съвместен контрол на границата", посочи Лавров.

Предложението на Русия ще бъде ефективно само в случай на спазване на прекратяването на огъня между Киев и югоизточните региони.

"Искам да изрично да подчертая, че предложението за украински граничари и наблюдатели от ОССЕ е валидно ако се наблюдава прекратяване на огъня", заяви Сергей Лавров.

В разговорите с лидерите на Франция, Германия и Украйна, президентът Путин подчерта необходимостта от продължаване на примирието и създаване на "надежден механизъм за наблюдение на спазването му където ОССЕ [Организация за сигурност и сътрудничество в Европа], следва да играе активна роля. "

Въпреки това, ОССЕ не е склонна да се увеличи броя на своите наблюдатели в Украйна, тъй като ситуацията е опасна за служителите на организацията.

Руски журналист бе убит в Украйна

Телевизионен оператор на руския Първи канал беше убит в Украйна. Той е бил застрелян в Донецк, докато правел репортаж за жени, търсещи...

"Според правилата на ОССЕ, до 500 души могат да бъдат изпратени в региона. Въпреки това, ние не искаме да се увеличи персонала на ОССЕ в Украйна поради риска", каза вчера (30 юни) във Виена Томас Гремингер, постоянен представител на Швейцария към ОССЕ.

Заместник-ръководителят на мониторинга Александер Хуг заяви, че планираното увеличение на броя на наблюдателите на ОССЕ в Украйна от 250 до 500 е задържано.

"Ние не искаме да поставим допълнителни наблюдатели, изложени на риск," каза той пред журналисти във Виена.

Организацията изрази опасения, че ситуацията може да се влоши още повече, след като примирието изтече в понеделник вечер. Докато ОССЕ е заинтересовано от поддържането на "силно присъствие" на своите наблюдатели, Хуг каза, че мисията може да бъде напълно възстановена " само ако се осигури сигурността на персонала". Заместник-ръководителят на мисията е посочил, че в момента се обсъжда въпросът за възобновяване на работата на мисията.

"Очакваме с нетърпение деня, когато може да се възобнови дейността ни в източната част на Украйна, за да изпълним мисията си , но за да се случи това ние се нуждаем от редица подобрения," каза Хуг. " Трябва да изчезнат оръжията, трябва да изчезнат контролно-пропускателните пунктове, трябва за имаме свобода на движение."

150 000 украински бежанци в Русия

По данни от събота около 150 000 украински бежанци, в това число 15 000 деца, са пристигнали в Русия. Това съобщава пълномощникът на п...

Русия предложи да позволи присъствието на наблюдатели на ОССЕ на граничните пунктове с Украйна в резултат на многобройните обвинения, че Москва засилва военното си присъствие там. На 20 юни, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обвини Русия за разполагане на "най-малко няколко хиляди повече" войски там. Расмусен предлоложи, че това е така, защото "Русия запазва възможността да се намеси по-нататък в Украйна" и заплаши с отговор.

Неотдавнашното обвинение беше направено когато Русия засили своите контролно-пропускателни пунктове на границата с Украйна, след чест обстрел над границата си. Този ход "получи одобрение от страна на европейските лидери", заяви Дмитрий Песков прессекретар на Кремъл.

Междувременно продължава обстрела въпреки обявеното примирието до понеделник вечерта.

В последния инцидент в събота (28 юни), в резултата на стрелба граничен контролно-пропускателен пункт в района на Ростов беше сериозно разрушен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com