На годишнината от анексирането на Крим - Путин бил готов за ядрено оръжие

20442
На годишнината от анексирането на Крим - Путин бил готов за ядрено оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Бях готов да използвам ядрени оръжия, ако Запада се беше опитал да спре анексирането на Крим. Това заявява руският президент Владимир Путин в документален филм, излъчен по Руската национална телевизия по случай годишнината от присъединяването на полуострова към Русия, информира EUobserver.

Във филма „Крим. Пътят към майката-родина”, Путин директно заявява: „Бях готов да прибегна до ядрено оръжие. Затова и мисля, че никой не пожела да започнем глобален конфликт”, пише EUobserver. „Говорих със западни колеги и им казах, че Крим е историческа руска територия, там живеят руснаци, които са в опасност и ние няма да ги изоставим. Знаете ли за какво бихте воювали вие в Крим? Не? Е, Русия знаеше и бяхме готови”, обяснява руският президент.

Путин поръчал връщането на Крим веднага след преврата в Киев

Руският телевизионен канал "Россия 1" ще покаже филма на Андрей Кондрашов, наречен "Крим. Пътят към родината" ("Крым. Путь на Родину"...

Освен ядрено оръжие, Русия е била разположила в стратегическа точки защитни ракетни установки, за да предотврати намеса на чужди сили. Установките са били заснети от геостратегическа орбита. Путин е въвел в бойна готовност и специални части на руската армия, които са били разположени в Крим преди да бъде проведен референдумът за независимост.

През последните няколко месеца има случаи, в които руски стратегически бомбардировачи с ядрено оръжие на борда са прелитали на ръба на въздушното пространство на НАТО. Отделно Путин заяви преди време, че би могъл за два дни да завладее Киев, Букурещ и Варшава, ако бъде провокиран.

Според експертите по отбрана Павел Подвиг и Игор Сутягин заплахата за използване на ядрено оръжие е блъф. Те считат, че Русия би могла да използва най-много тактическо ядрено оръжие, с малък заряд срещу слабо населена територия, за да покаже на НАТО, че е готова да премине всякакви граници.

Документалният филм за Крим излезе в светлината на слуховете, че Русия може да нападне украинския град Мариопул. А полският президент Доналд Туск, чиято държава сега е председател на ЕС, призна, че вече е много трудно да има единомислие за санкциите срещу Русия. „Имаме 28 различни подхода във външната политика”, обясни Туск.

Жителите на Крим сами направиха своя избор, твърди Путин

Жителите на Крим сами избраха да се присъединят към Руската федерация. Трябва да уважаваме този избор. Това заяви руският президент Вла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com