Над 300 британски академици обявиха бойкот на израелски университети

7147
Над 300 британски академици обявиха бойкот на израелски университети
Снимка: Gettyimages

Повече от 300 учени от университети във Великобритания обявиха академичен бойкот на израелски университети в знак на протест срещу „непоносимите нарушения на човешките права“, нанесени на палестинците от страна на Израел.

Изявлението е публикувано във вестник „Гардиън“ днес. То е подписано от 345 университетски преподаватели и лектори със заглавие: „Ангажимент на британските учени за правата на палестинците“.

Южна Корея стреля по севернокорейски кораб в оспорвани води

Военноморските сили на Южна Корея обстреляха севернокорейски кораб, пресякъл спорната морска граница, разделяща двете враждуващи страни...

В изявлението се казва, че учените са „дълбоко обезпокоени от незаконната окупация на палестински земи от Израел, непоносимите нарушения на правата на човека, пренасящи се върху всички слоеве на палестинския народ“. Учените заявяват, че няма да приемат покани да посещават академични институции, конференции и събития, финансирани, организирани или спонсорирани от израелски институции.

Подписалите се учени заявяват твърдо, че ще поддържат позицията си, докато „Държавата Израел не е в съответствие с международното право и уважава правата на човека“.

Британският посланик в Израел, Дейвид Коури заяви пред „Гардиън“, че Великобритания е „дълбоко ангажирана“ в насърчаването на академични и научни връзки с Израел.

Израелското посолство в Лондон отговори на бойкота с „движенията за бойкот по целия свят целят само да сеят омраза и отчуждение между страните, а не насърчават съвместното съществуване“.

Жертви и разселвания на фона на продължаващи руски въздушни удари в Сирия

Руските въздушни удари в подкрепа на наземните офанзиви на сирийския режим в предградията в Източна Гута в Дамаск, продължават за поред...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа