Нагорни Карабах подписа капитулация пред Азербайджан

6715
Нагорни Карабах подписа капитулация пред Азербайджан
Снимка: Getty Images

Азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че е постигнато споразумение за спиране на огъня в Нагорни Карабах.

Малко по-рано бе съобщено, че арменците в Нагорни Карабах са приели искането на Азербайджан да прекратят боевете и да се разоръжат. Министерството на отбраната в Баку съобщи, че примирието влиза в сила в 13 ч. местно време (12 часа българско) днес.

Постигната е договореност армията за отбрана на непризнатата република в Нагорни Карабах да бъде разформирована и разоръжена. Оборудването и оръжията ще бъдат изнесени от територията на Карабах и унищожени.

За по-малко от ден арменските сили в Нагорни Карабах, състоящи се от приблизително 2 500 души, са загубили около 1 000 войници или половината от числеността си. В същото време според телеграм канала Baza от страна на Азербайджан им противостоят около 60 000 военни, а техните загуби са едва между 300 и 500 души. Под "загуби" се разбира убити и ранени. Освен това според съобщение на източници от правителството войските на Нагорни Карабах са останали без боеприпаси. 

ОЩЕ: Нагорни Карабах: Новата стара война 

Според условията на капитулацията Азербайджан ще трябва да осигури коридор за евакуация на цивилните и на остатъците от карабахската армия.

Както предложи азербайджанската президентска канцелария, утре, 21 септември, ще се състои среща между представители на властта в Баку и представителите на арменците в Нагорни Карабах, предаде азербайджанската осведомителна агенция АЗЕРТАДЖ.

ОЩЕ: Стрелба и удар с дронове: Нагорни Карабах пак е арена на военни действия (ВИДЕО) 

Руската роля

На фона на това дойде и реакцията на една от най-видните кремълски пропагандистки - главната редакторка на Russia Today Маргарита Симонян, която написа лаконично в телеграм канала си: "Карабах край."

Отделно, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Азербайджан "действа на своя територия", визирайки именно Карабах и че обвиненията, че руснаците нищо не направили като миротворци, били "безпочвени":

По-рано в социалните мрежи се появи видео, за който се твърди, че показва последствията от удар по пункт на руските миротворци в Нагорни Карабах. Самите миротворци не са съобщили за обстрела, но популярният руски телеграм канал "Рибар", позовавайки се на „миротворци от мястото на събитието“, пише, че пунктът е бил унищожен под кръстосания огън на арменски и азербайджански войски. По-късно руското военно министерство официално призна в канала си в Телеграм, че автомобил на руските "миротворци" е бил обстрелян с леко стрелково оръжие и управляващите го миротворци са били убити - азербайджанските власти разследвали.

От руското военно министерство пък отбелязаха, че руският мироопазващ контингент евакуира цивилното население на Нагорни Карабах като до момента са евакуирани над 2 000 цивилни, включително 1049 деца. Видеокадри с хиляди хора, тълпящи се да напуснат столицата на региона Степанакерт (Ханкенди), се споделят в социалните мрежи:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа