Най-мощният ЯМР в света направи първи революционни изображения

7083
Най-мощният ЯМР в света направи първи революционни изображения
Снимка: IStock/Guliver

Най-мощният в света скенер за ЯМР, който би могъл да има дълбоки последици при диагностицирането на неврологични заболявания, достави първите си изображения - на тиква, съобщава Евронюз, цитирани от БГНЕС.

Наречена „Iseult“, машината е плод на повече от 20 години изследвания и партньорство между Френската комисия за атомна енергия (CEA) и немския производител Siemens-Healthineers.

Машината ще даде възможност „да се изследва структурата на мозъка по по-фин начин“, според Сесил Лерман, инженер и ръководител на проекта зад новия скенер за ЯМР.

Защо изображения на тиква, а не на човешки мозък?

"Тиквата има същия диаметър като мозъка, интересна, сложна вътрешна структура, със зърна и влакнести части - а сега е и е подходящият сезон", каза Лерман.

Преди да получи зелена светлина от здравните власти за изследване на доброволци, машината първо ще изисква месеци на внимателна настройка и последни тестове на инструментите си.

Как работи?

Проф. Генчо Начев: Коронавирусът директно и индиректно засяга сърцето

"Пневмонията в белия дроб води до повишаване налягане на кръвта и се получава сърдечна недостатъчност. Този вирус директно засяга миоц...

Машината не отговаря на обикновените стандарти. Нейният пик на мощност достига 11.7 Tesla (T), в сравнение с 3 T за обичайните машини за изследване. Това е еквивалентно на 230 000 пъти от това на магнитното поле на Земята.

Подложени на интензивно магнитно поле, ядрата на молекулите се поляризират, подобно на иглата на компас, задвижена от магнитното поле на Земята. Излъчването на по-слаби полета ще наруши този ред и в зависимост от честотата на сигнала ще направи възможно характеризирането и локализирането на вида на наблюдаваните тъкани. След това изчисленията трансформират тези данни в изображения.

Отнело е шест години за производството на магнита и сглобяването на хилядите километри от рядка сплав от ниобий-титан, които съставляват огромната 45-тонна бобина на машината. Самият магнит се поддържа при температура близо до абсолютната нула при -271 градуса по Целзий, благодарение на хиляди литри течен хелий. Такъв процес помага да се премахне всяко съпротивление на потока на електрически ток в бобината му. Целият магнит, който тежи 132 тона, се помещава в цилиндър с дължина 5 м и диаметър 5 м.

Най-ефективният скенер за най-добрите изображения

Според Quettier Iseult това е „най-ефективният сканиращ апарат в света“.

Децата със съмнение за рак на окото ще може да се изследват в България, не в чужбина

Тригодишните деца, които може да страдат от ретинобластом (бел. ред. - рак на окото) и имат нужда от диагноза, няма да отиват в чужбина...

Той се превърна в новата звезда на NeuroSpin, изследователския център за мозъчни изображения на CEA, разположен близо до Париж и ръководен от невролога Станислас Дешан. Центърът вече разполага с най-съвременни машини, с ЯМР със 7 T и дори 17 T, които могат да поберат малки животни.

Но "Iseult" ще бъде най-мощният ЯМР, способен да побере човешко тяло, благодарение на 90-сантиметровия си „тунел“, който се отваря.

Машината се стреми към разделителна способност на изображението под половин милиметър, скок напред в областта на медицината, който ще позволи "да се навлезе много по-фино в разделителната способност на пространствените структури" на мозъка.

Резултатите биха могли да помогнат за по-доброто разбиране на анатомията на мозъка, но и как той функционира по време на когнитивните задачи.

Невродегенеративните заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, както и психиатрични състояния като биполярни или съдови разстройства могат да бъдат предотвратени, ако бъдат открити навреме с тази машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

"Преди Евровизия": Отново запалиха Корана в Швеция (ВИДЕО)

Европейските "зелени" дадоха старт на предизборната кампания

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа