Най-мразен в ЕС, най-обичан в България: Рейтингът на Владимир Путин (СНИМКИ)

4203
Най-мразен в ЕС, най-обичан в България: Рейтингът на Владимир Путин (СНИМКИ)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Руският диктатор Владимир Путин е най-одобряван в България от всички страни в ЕС.

Това показват данните от ново проучване на Ipsos, представено от "Евронюз" и реализирано в периода 23 февруари - 5 март с 25 916 души от 18 страни в ЕС, които представляват 96% от населението.

Според данните 37% от българите имат положително мнение за Путин (все пак 11% повече българи т.е. общо 48% имат отрицателно мнение за руския диктатор), а за унгарския президент Виктор Орбан одобрението у нас е още по-високо - 47%.

Още: Путин подписа указа за пролетния военен набор: Колко хиляди руснаци ще бъдат мобилизирани?

Страната ни изпъква като изключителен случай - най-високата оценка за Путин и Орбан сред държавите от Европейския съюз (ЕС) въобще, тъй като в европейското семейство като цяло 79% от анкетираните имат негативно мнение за държавния глава, издирван от Международния наказателен съд в Хага за военни престъпления в Украйна. От друга страна, 10% имат позитивна оценка за него, а 11% "не знаят достатъчно".

Сред страните, в които отрицателното отношение е най-голямо са:

  • Финландия - 94%, 
  • Швеция, Дания, Полша - 91%
  • Испания - 90%, 
  • Португалия - 89%, Нидерландия - 88% и др.

Отрицателният процент пада под прага от 60 на сто само в четири страни: Гърция (59%), Унгария (57%), Словакия (56%) и България (48%).

Оценките за Володимир Зеленски

Почти половината европейци имат положително мнение за украинския президент Володимир Зеленски, но рейтингът му варира значително в различните държави-членки.

47% от европейците имат позитивно мнение за него, докато 32% имат негативно. Всеки пети европеец пък не заема позиция и казва, че не знае достатъчно за него. Това прави Зеленски най-харесваният лидер от осемте европейски фигури, анкетирани от Ipsos, но в резултатите за него има най-силни колебания.

Още: Зеленски разкри доходите си за 2023 г.: Какво показва данъчната декларация на президента?

В скандинавския регион и на Иберийския полуостров Зеленски получава най-високите положителни оценки: 81% във Финландия, 74% в Швеция, 72% в Дания и Португалия и 64% в Испания.

За разлика от тях, повече от половината от анкетираните в Унгария (60%), Гърция (57%) и България (56%) имат отрицателно мнение за украинския президент.

Други страни, в които отрицателната преценка надделява над положителната, са Словакия (50% срещу 26%), Австрия (47% срещу 33%), Италия (41% срещу 32%) и Чехия (37% срещу 36%).

Картината контрастира с официалната линия, възприета от националните правителства: Джорджа Мелони от Италия и Петър Фиала от Чехия са твърди поддръжници на Украйна и защитават режима на санкции срещу Русия.

Друг забележителен случай е Германия, водещият донор на военна помощ на ЕС. Според проучването германците са далеч от консенсус в оценката си: 41% имат положително мнение за Зеленски и 36% - отрицателно.

Още: Ново проучване: Руснаците виждат войната в Украйна като защита срещу Запада

По отношение на намеренията за гласуване преди изборите през юни, Зеленски печели най-много точки от привържениците на основните проевропейски партии: Европейската народна партия (61%), Социалистите и демократите (62%), либералите от Обнови Европа (59%) и Зелените (63%). Положителният процент спада до 47% с твърдо десните Европейски консерватори и реформисти (ECR) - групата, която включва Мелони и Фиала. Левицата е разделена поравно: 40% казват положително, а 42% казват отрицателно. Сред поддръжниците на крайнодясната Идентичност и демокрация (ИД) отрицателното мнение (53%) убедително засенчва положителното (26%).

Макрон, Шолц и Мелони

Проучването предлага също така информация за това как европейците оценяват други видни лидери на континента.

Френският президент Еманюел Макрон е втори в класацията на най-харесваните, като 41% от анкетираните казват, че имат положително мнение за него срещу 34%, които казват отрицателно. Не е изненадващо, че французите са най-суровите му критици, като цели 62% избират отрицателно и само 28% положително.

Популярността на Макрон е голяма в Румъния (57%), Гърция (55%), Германия (53%), Дания (52%) и Холандия (50%).

Германският канцлер Олаф Шолц предизвиква по-голямо безразличие: 38% от анкетираните казват, че не знаят достатъчно за човека, който ръководи най-голямата икономика в блока, докато 29% изразяват положително мнение, а 33% – отрицателно.

Относно италианският премиер Джорджа Мелони, испанецът Педро Санчес и полякът Доналд Туск доминира опцията "не знам достатъчно" (съответно 43%, 58% и 50%). В резултат на това за никой от тримата не може да се каже, че е особено харесван или нехаресван. Извън Италия Мелони среща неодобрение само в Испания, където 44% имат негативно мнение за нея.

Интересното е, че респондентите в Румъния горещо одобряват Мелони (54%), Санчес (49%) и Туск (53%).

Европейците за Орбан

Унгарският Виктор Орбан е друг особен случай: 48% от анкетираните имат отрицателно мнение за него. Едва 15% имат положителна оценка, а останалите (37%) заявяват, че "не знаят достатъчно". Орбан обаче се радва на голямо одобрение сред българите: 47% позитивни срещу 24% неодобряващи.

Швеция (65%) и Финландия (64%), две страни, чиито кандидатури за членство в НАТО бяха отложени отчасти поради тактиката на Орбан, регистрират най-остро неодобрение, следвани плътно от Румъния (60%), Полша (58%), Австрия (58%), Холандия (56%), Германия (53%) и Дания (52%).

В Унгария, където Орбан управлява с безапелационно мнозинство, 54% от участниците имат отрицателно мнение за своя премиер и 32% – положително. (Проучването е проведено след скандала, който принуди унгарския президент Каталин Новак да подаде оставка, което анализатори определиха като най-големия тест за лидерството на Орбан.)

Снимки и графики: Ipsos и Getty images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа