Нападението в Страсбург е терористичен акт, арестуваха братята на нападателя

3576
Нападението в Страсбург е терористичен акт, арестуваха братята на нападателя
Снимка: Getty Images/Guliver

Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на Париж на пресконференция, на която бяха изложени подробности от разследването и профила на нападателя, цитиран от БНР. По думите му, има налице всички белези за тероризъм - профила на атентатора, избора на мишената и възгласите "Аллах е велик".

Полицията е арестувала четирима от близките на нападателя, който уби трима и рани 16 души при стрелба на коледния пазар във френския град и избяга. Единият от задържаните е негов брат, който е бил под наблюдението на френското разузнаване заради радикална ислямистка пропаганда.

Стрелецът от Страсбург е имал разправии с полицията още на 10 години

Мъжът, който откри огън в Страсбург, е фигурирал 67 пъти в протоколи и друга документация на полицията. Това съобщи френският вътрешен ...

За издирването на атентатора са мобилизирани над 700 души.

Полицията е извършила проверки на всички адреси и си сътрудничи усилено с германските власти, допускайки, че нападателят може да се намира на германска територия. В дома му са открити граната и зареден пистолет.

Извършителят е идентифициран като 29-годишен мъж, разследван заради радикален ислям. Осъждан е по 27 обвинения във Франция, Германия и Швейцария - предимно за грабежи и насилие. За атаката си е използвал нож и огнестрелно оръжие. След атаката нападателят избягал с такси, дори се похвалил на таксиметровия шофьор какво е направил, бил е ранен в ръката и все още въоръжен.

Нападението съвпада с провеждането на редовното месечно заседание на Европейския парламент. Снощи депутатите и намиращите се в сградата на парламента бяха принудени да останат в нея след полунощ по нареждане на силите за сигурност.

Нападателят от Страсбург е имал 27 присъди

Стрелецът от Страсбург е имал 27 присъди в три държави. Това предава AFP, цитирана от "Фокус". Нападателят все още се издирва, но чети...

"Ние защитаваме демокрацията, като работим", каза тази сутрин председателят на Европейския парламент Антонио Таяни при откриването на пленарното заседание тази сутрин и още:

"Трябва да реагираме точно обратното на тези, които искат да наранят демокрацията. Трябва да вървим напред, не трябва да променяме навиците си, затова снощи продължихме работата си в пленарната зала, приключихме в полунощ. Днес сме тук, за да продължим напред, защото силата на свободата и демокрацията печели срещу насилието, престъплението и тероризма".

"Разбира се, трябва да променим Европа, но не и да я унищожаваме. Това е единственият начин да покажем, че силата печели срещу насилието и че силата на Европа ни закриля", каза още Таяни.

До 24 часа във Франция ще бъдат разположени допълнителни патрули за охрана на коледните пазари и други рискови зони. Максимален степен на антитерористичен план действа в цялата страна.

МВнР откри горещ телефон заради атентата в Страсбург

Българското министерство на външните работи разкри гореща телефонна линия заради атентата в Страсбург. При нужда българските граждани ...

В Страсбург е обявен ден на траур. С едноминутно мълчание за жертвите на страната започнаха дебатите в националното събрание. Социалистите поискаха отлагане на вота на недоверие срещу правителството заради кризата с "жълтите жилетки". Дясната и крайнодясната опозиция повдигнаха полемика за недостатъчните мерки спрямо наблюдаваните радикални ислямисти, които са около 12 000. Политически фигури изразиха възмущение от слуховете, разпространявани от "жълти жилетки" в мрежите, че нападението е манипулация заради кризата в страната. Президентът Еманюел Макрон призова към сдържаност на заседанието на Съвета за отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com