X
 
 

НАТО е готова за диалог с Русия от позицията на „силно сдържане”

917 0
НАТО е готова за диалог с Русия от позицията на „силно сдържане”
Снимка: Президентство
По време на срещата на върха в Лондон държавите от НАТО успяха да одобрят отбранителен план за Балтика. По-рано Турция се противопостави на неговото приемане, ако НАТО не обяви кюрдските отряди за защита на населението за терористична организация.

Пред журналисти генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че плановете относно защитата на различни части на НАТО периодично се преразглеждат и актуализират.

Фон дер Лайен иска повече самостоятелност в сигурността за ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята, че Евросъюзът трябва да разполага със собствени възможности за действ...

„Днес одобрихме обновения план за отбрана на Балтийския регион и Полша. Приветствам това решение, което показва, че сме способни да се движим напред”, заяви той.

Лидерите на държавите-членки на НАТО приеха заключителна декларация, в която се подчертава, че организацията е отворена за диалог и конструктивни отношения с Русия.

В документа се подчертава, че НАТО е отбранителен съюз и не представлява никаква заплаха.

„Ние използваме нашите военни възможности за обезпечаване на сигурността по всички направления. Приехме решение да повишим готовността на нашите сили, за да можем да се противопоставим на заплаха от всяка една посока по всяко време”, се казва в документа.

НАТО е готова за диалог от позицията на „силно сдържане”.

Румен Радев: Разходите за отбрана трябва да нарастват, но прозрачно

Срещата на върха на НАТО не трябва да се превръща във вътрешнополитическа трибуна, а да допринася за укрепване на единството и повишава...

Проведохме предметна дискусия относно Русия и бъдещия контрол над въоръженията. Привърженици сме на силната сдържаност и отбрана, като в същото време оставаме открити за конструктивен диалог с Русия”, заяви Столтенберг пред журналисти.

НАТО ще продължава да предприема мерки в отговор на разполагането на нови руски ракети със среден обсег, се казва още в декларацията. Подчертава се, че това нарушава договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег и създава значителен риск за евроатлантическата сигурност.

Лидерите на НАТО продължават да възприемат като заплаха „агресивните действия” на Русия, се казва в декларацията.

По отношение на Китай, НАТО отбелязва нарастващото му влияние в световната политика, което се изразява както в предоставянето на различни възможности, така и в предизвикателства. Подчертава се необходимостта Алиансът да реши тези въпроси.

В съвместния документ се казва, че отбранителният съюз ще продължи да предприема мерки по въпросите на енергийната и кибер-сигурност, включително и 5G мрежите.

Срещата на НАТО - в светлината на сблъсък на Макрон с Тръмп

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон си размениха остри реплики за бъдещето на НАТО, след като френският лидер ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители