НАТО обсъжда "агресията" на Русия на среща на върха (ВИДЕО)

1771
НАТО обсъжда "агресията" на Русия на среща на върха (ВИДЕО)
Снимка: Thinkstock/ Guliver

На 8 и 9 юли започва срещата на върха на страните членки от НАТО. Две седмици след като Великобритания разби единството в Европейския съюз с Brexit, Алиансът е поставен пред предизвикателството да докаже, че е силен и сплотен.

Предстои вземането на важни решения като разполагането на ротационна база на близо 4000 военни в четири международни батальона, както и бойни танкове и артилерия в новите членове от Балтийско до Черно море, пише "Дневник".

НАТО очаква да увеличи разходите си за отбрана с 3%

НАТО очаква увеличение на разходите си за отбрана с 8 млрд. долара, или 3%, през тази година. Това заяви генералният секретар на Алианс...

Това, разбира се, е сигнал към Русия да бъде по-въздържана от агресивни действия. Нещо повече, срещата има за цел да засили доверието в по-малките страни членки от НАТО, че основните военни единици са ангажирани със сигурността им, коментират още анализатори.

Русия побърза с реакцията, като разположи в Калиниград танкове, допълнителни части и ракетни комплекси, откъдето лесно може да обстрелва и да прекъсне сухопътния контакт с трите балтийски републики.

Четирите натовски батальона могат много бързо да бъдат ликвидирани при едно потенциално руско настъпление, но крайният ефект Алиансът да изпрати послание на Москва, че това би било равносилно на започване на война със всички в НАТО.

Срещата на върха на 8 и 9 юли е предшествана от среща на министрите на отбраната, която ще се състои ден по-рано - на 7 юли.

Преди срещата на върха на НАТО, в Полша влезе в сила нов антитерористичен закон

Нов закон за антитерористичните действия, подготвен от полското правителство за гарантиране на сигурността на срещата на върха на ...

ВИЖТЕ ВИДЕОТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа