НАТО подкрепя изцяло мирната инициатива на Меркел и Оланд за Украйна

13786
НАТО подкрепя изцяло мирната инициатива на Меркел и Оланд за Украйна
Снимка: Guliver/Getty Images

НАТО изцяло подкрепя мирната инициатива за Украйна, предложена от Ангела Меркел и Франсоа Оланд, защото обстановката в източната част на страната е критична. Коментарът направи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

"Обстановката е много сериозна, тя е критична", каза Столтенберг при пристигането си в Мюнхен за участие в ежегодната конференция по въпросите на сигурността.

Украйна ще проведен референдум за НАТО

Украйна ще подаде молба за членство в НАТО, но само при наличието на воля от украинския народ, заяви премиерът Арсений Яценюк в реч п...

Той добави: "Аз изцяло подкрепям новите опити на канцлера Меркел и президента Оланд за намиране на мирно решение на конфликта, който отне живота на повече от 5300 души за десет месеца".

Френският президент и германският канцлер са очаквани тази вечер в Кремъл, за да се опитат да убедят руския президент Владимир Путин да приеме новия мирен план, разработен спешно поради засилването на боевете в източна Украйна от началото на годината, припомня БТА.

Очаква се Столтенберг да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на тридневната мюнхенска конференция, в която участват лидери от цял свят.

"Ще повторя, че Русия трябва да съблюдава международното право и международните си задължения", каза Столтенберг, който ще разговаря също с украинския президент Петро Порошенко и с американския вицепрезидент Джо Байдън.

Франция и Германия се хванаха да оправят Украйна

Франция и Германия ще се включат по-активно в опитите за разрешаване на украинския конфликт. Двете страни възнамеряват да разработят пр...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа