Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само ПВО: Италия ще достави далекобойни ракети на Украйна

18 юни 2024, 14:02 часа • 2353 прочитания

Следващият пакет военна помощ от Италия за Украйна, който ще е девети подред от началото на руската инвазия през 2022 г., може да включва не само системи за противовъздушна отбрана, но и ракети с голям обсег Storm Shadow. Това съобщи апенинският всекидневник il Fatto Quotidiano, позовавайки се на свои източници.

Още: Politico: Фон дер Лайен бави лош за Италия доклад, за да спечели гласа на Мелони

Информацията на изданието гласи, че до края на месец юни италианският министър на отбраната Гуидо Крозето ще представи пред парламента деветия оръжеен пакет за Киев. Като част от него се очаква Рим да прехвърли на съюзника си система за противовъздушна отбрана SAMP/T и партида далекобойни ракети Storm Shadow.

По-рано през юни стана ясно, че Италия ще даде втора батарея SAMP/T на украинската армия: Единствената европейска ПВО, която може да сваля "Кинжал": Италия я дава на Украйна (ВИДЕО).

Промяна в политиката на Мелони

Изданието обяснява, че прехвърлянето на ракети с далечен обсег на действие е потвърждение за промяната на политическата позиция на премиера Джорджа Мелони по отношение на войната в Украйна.

По-рано британският министър на отбраната Грант Шапс заяви в интервю за The Times, че Италия, Франция и Обединеното кралство вече са изпратили ракети с далечен обсег на действие в Украйна. Великобритания праща на Киев ракети Storm Shadow, а французите - друга тяхна версия, наречена SCALP.

Париж и Лондон позволиха на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия с крилати ракети Storm Shadow/SCALP, но Рим е против украинците да ползват италиански оръжия за поразяване на руска територия.

Още: Оръжията, които Украйна може да използва, за да обстрелва територията на Русия (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес