Недостиг на медицински персонал и шофьори в Германия

1072
Недостиг на медицински персонал и шофьори в Германия
Снимка: Getty images

Германия може да се сблъска с проблемите, които изпитва Обединеното кралство, а именно с недостиг на храна и гориво, поради липса на персонал в различни области, пише вестник Die Welt.

Както отбеляза в интервю за изданието ръководителят на Федералната агенция по труда на Германия Детлеф Шеле, сега страната се нуждае от „общо около 1,2 милиона работници, от които две трети са специалисти“. „Вече има недостиг на кадри на ниво специалисти в около 70 сфери“, добави той, предаде агенция Фокус.

Мащабна специална операция срещу пране на пари започна в Германия

Силите на реда в Германия провеждат мащабна специална операция в провинция Северен Рейн – Вестфалия срещу престъпна групировка, с...

Последните изчисления на Института за германска икономика (IW) показват, че във Федерална република Германия на първо място липсват социални работници и медицински персонал, по-специално за грижи за възрастни и болни, технически специалисти и шофьори. В същото време експертите са особено загрижени за липсата на последните, отбелязва Die Welt. По време на пандемията, когато икономиката беше парализирана, нямаше такъв проблем, но сега, с възраждането на икономическите и търговските отношения, хиляди шофьори, включително на тирове, липсват.

Експертът на IW Александър Бурщеде посочи демографския проблем: само 13,6% от шофьорите според последните данни са на възраст под 35 години. Тоест в тази професия липсват млади кадри. „Това ще забави бъдещия икономически растеж“, каза той. Бурщеде призова за спешни действия за противодействие на тази тенденция. „В противен случай сме застрашени от ситуация като сега в Обединеното кралство“, предупреди той.

Британците в края на септември започнаха панически да купуват бензин, след като петролната корпорация BP затвори редица бензиностанции поради проблеми с доставката на гориво. От корпорацията обясниха това с недостига на шофьори на камиони, с който напоследък се сблъскаха и други горивни компании. Новината предизвика бум в търсенето на горива, оставяйки повечето от бензиностанциите празни, а цените на бензина достигнаха своя пик за девет години.

Недостигът на шофьори за тежкотоварни превозни средства, който предизвика кризата, се свързва както с пандемията, така и с излизането на кралството от Европейския съюз. Хиляди професионални шофьори от страни от ЕС напуснаха Обединеното кралство през последните две години, а обучениетон на нови беше възпрепятствано от пандемият, поради която изпити за шофьорски книжки не се провеждаха дълго време в много страни. На фона на логистичната криза много британци, според съобщения в медиите, са се сблъскали с проблеми, докато пазаруват за храна.

Спад на бизнес климата в Германия четвърти пореден месец

Бизнес настроенията в Германия продължават да се влошават - най-важният икономически барометър, индексът ifo, спада за четвърти пореден...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа