Неков: Времето между гласуванията в ЕП по ТПТИ беше крайно недостатъчно

8097
Неков: Времето между гласуванията в ЕП по ТПТИ беше крайно недостатъчно
Снимка: Getty Images

Времето между гласуването в Комисията по международна търговия и това в пленарна залата беше крайно недостатъчно. Така коментира евродепутатът от групата на социалистите и демократите Момчил Неков пред Actualno.com отложеното вчера гласуване в Европейския парламент относно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

"Начинът, по който беше приет докладът в Комисията по международна търговия и представянето му за гласуване пред пленарна зала, беше неправилен. Той беше приет по-малко от две седмици преди предложението за гласуване в пленарна зала. Това е крайно недостатъчно, защото широката общественост и гражданското общество нямаше възможност да се запознае с позициите, приети от парламентарната комисия, а това е противопоказно за парламентарната демокрация", заяви Неков. Той каза, че се застъпва за решението да се отложи неговото гласуване.

Малинов: Шулц отложи гласуването, за да намалят социалистите хаоса в своите редици

Това време беше отпуснато, за да могат социалистите да намалят хаоса в своите редици. Това заяви евродепутатът от Европейската народна ...

"Още повече вярвам, че дебатът и гласуването трябва да вървят заедно и от чисто принципно естество не смятам, че сега е времето темата да бъде обсъждана, тъй като докладът е върнат за преразглеждане в Комисията по международна търговия. Относно разискването в политическите групи - дебатите определено са нагорещени, но това е част от демократичния процес", добави той.

Припомняме, че Комисията по международна търговия в ЕП прие на 28 май резолюция, с която подкрепя ТПТИ, включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите (investor state dispute settlement – ISDS). Това стана възможно, след като двете основни политически групи в комисията - Европейската народна партия (ЕНП) и Групата на социалистите и демократите, постигнаха споразумение по въпроса.

Неправителствени организации, синдикати и евродепутати се обявиха против включването на механизма за защита на инвеститорите в споразумението. Предлаганата в момента процедура ще позволява на инвеститори да съдят държавата чрез международни арбитражни съдилища вместо националните такива, когато искат защита на своите интереси. Критиците на механизма смятат, че трябва да се зачита националното законодателство и да се използват съдебните системи в отделните държави, като не се стига до арбитражен съд. Според защитниците на ISDS той ще е в помощ на европейските компании, които искат да инвестират в САЩ, като чрез него те ще бъдат защитени от съдебната система в Щатите.

Европейската комисия обяви, че разглежда възможни решения за решаването на казуса, но не отхвърли идеята за включването на подобна клауза в споразумението.

"Подходът за разрешаване на спорове между инвеститори и държави, такъв какъвто се прилага днес, не трябва да бъде част от ТПТИ", коментира въпроса Момчил Неков. По негови думи комисар Сесилия Малмстрьом е направила референция към нов механизъм в средносрочен план. "Такова представяне обаче трябва да бъде подкрепено с конкретика, а не да бъде предложено само 3 седмици преди гласуване в Комисията по международна търговия", подчерта Неков.

Миков: Депутатите от БСП ще отхвърлят ТПТИ на гласуването в ЕП

Представителите на БСП в Европейския парламент няма да подкрепят в този й вид резолюцията за споразумението за Трансатлантическо парт...

По инициатива на председателя на ЕП Мартин Шулц Европейският парламент отложи насроченото за чера гласуване за ТПТИ. Той е взел решение гласуването по документа да бъде отложено заради внесените над 200 молби за поправки в текста на документа. Сега текстовете ще бъдат отново разгледани в Комисията по международна търговия, след което отново ще се гласува докладът.

"Докладът, приет в Комисията по международна търговия, за мен е неприемлив", заяви българският евродепутат от групата на социалистите. "Няма силни препоръки по важни за българската страна въпроси. Не е заложена ясна препоръка за окончателно решение на визовата политика преди евентуалното влизане на подобно споразумение в сила. Говори се единствено за засилване на политическия натиск върху САЩ. Трябва целите да са по-конкретно заложени съобразно националните приоритети. Според мен тази дискриминационна визова политика носи икономически заплахи и сега сме в силна позиция да се борим за това", смята Неков.

"Друг липсващ елемент е отсъствието на изрично споменаване на забраната за отглеждане на генетично модифицирани организми в Европа. Говори се единствено за "европейски стандарти за качество", но темата е важна за европейците и това трябва да бъде отразено в доклада. И разбира се - липсата на конкретика по механизма за разрешаване на спорове между инвеститори и държави. В сегашния вид докладът не защитава интереса на българските граждани и не мога да гласувам в негова подкрепа", подчерта Момчил Неков.

Същевременно според евродепутата от ЕНП Светослав Малинов гласуването в ЕП се е отложено, за да може Групата на социалистите и демократите да излезе с обща и ясна позиция по въпроса. "За да ги предпази от позорно гласуване, в което те ще се разделят и част от тях ще гласуват според компромиса, който е постигнат, но част от тях ще гласуват с крайните националисти, Шулц отмени гласуването", заяви Светослава Малинов. Той посочи, че социалистите в ЕП са разделени на тези, които приемат арбитражния механизъм и ТПТИ, които са много малко на брой, тези, които се колебаят и тези, които напълно го отхвърлят. По думите му обаче гласуването не е против или за ТПТИ или арбитражния съд, а дали да се търси реформа на механизма за арбитражен съд.

"Взехме под внимание решението на Европейския парламент да продължи работата си по резолюцията на ТПТИ. Видяхме, че споразумението открива предизвикателства и възможности и очакваме с нетърпение по-нататъшния резултат от работата на ЕП", заяви днес говорител на Европейската комисия във връзка с отложеното гласуване от евродепутатите. По думите му Комисията ще продължи да надгражда по сложните въпроси, посочени от Парламента и другите заинтересовани страни.

"Европейската комисия ще продължи да говори с всички, а междувременно преговорите ще продължават", заяви говорителят на ЕК.

Синдикати от САЩ и Германия се обявиха против арбитражния съд в ТПТИ

Синдикати от двете страни на Атлантика призоваха преговарящите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) да о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com