X
 
 

Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.

1124 1
Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.
Снимка: Getty Images/Guliver
Нивото на пристигналите в ЕС нелегални имигранти е спаднало до най-ниското си ниво от 2013 г. насам. Това съобщи Агенцията за гранична сигурност Frontex в петък, цитирана от AFP.

В същото време се е увеличил броят на мигрантите, изпратени обратно в страната на произход, каза шефът на Агенцията Фабрис Леджери по време на пресконференция в Брюксел.

Разбивка на данните за 2019 г. показа, че спадът в общия брой на пристигналите на външните граници на ЕС мигранти се дължи основно на намаления брой мигранти, които се опитват да преминат от Северна Африка през Средиземно море до Италия или Испания.

В Гърция почват протести заради нови мигрантски лагери

Гръцките власти са категорични, че нови лагери ще продължат да се строят, въпреки протестите на местното население, съобщи в. "Катимери...

Все още има постоянен брой опити за влизане в ЕС през източната му граница - България, Гърция и Кипър, където пресичането на границата се е увеличило с 46% в сравнение с 2018 г. Подобен скок бе отбелязан и по отношение на Хърватия и Унгария.

Афганистанците и сирийците са най-големите групи, влизащи в блока, заяви Леджери, като поясни, че конфликтът и политическата нестабилност са водещ мотив. Все по-неблагоприятните условия за афганистанците в Иран и Пакистан също стимулиран тяхната миграция.

Леджери отбеляза, че броят на върнатите е на рекордно ниво - 15 850 души са изпратени обратно, много от тях с търговски полети, което се оценява като „изключително ефективен” метод.

Германия, Италия, Франция и Белгия оглавиха страните от ЕС, възползвали се от операциите на Frontex по връщането на мигранти. Основните стани, приели обратно своите граждани са Албания, Тунис и Грузия.

Кипър залови лодка със 101 сирийци

Лодка, превозваща 101 сирийски граждани залови бреговата охрана на Кипър, съобщи „Катимерини”. Това е най-големият брой беж...

Леджери заяви, че мисията на Frontex ще бъде значително усъвършенствана следващата година, когато по граничните пунктове бъде разположен първият щатен униформен персонал на служителите на граничната и бреговата охрана на агенцията.

Този корпус е съставен от 7500 наети през последните три месеца служители. Те ще бъдат обучени скоро и ще попълнят състава на националните гранични служби, когато страните-членки на ЕС в Шенгенската зона преценят, че се нуждаят от помощ.

Силите на Frontex през следващите 7 г. трябва да достигнат до 10 000 души и ще могат да оказват помощ и на държави извън пределите на ЕС, когато това бъде поискано.

Леджери подчерта, че Frontex ще се нуждае от достатъчно финансиране от дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който понастоящем е предмет на разгорещени преговори между държавите членки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    На снимката горе виждаме опашка от руски крепостни селяни за американски визи! Всички рашки искат да напуснат прецаканата от педерасите Ленин и Путин страна!