Необичайно високите температури могат да намалят търсенето на природен газ

1428
Необичайно високите температури могат да намалят търсенето на природен газ
Снимка: iStock

Европейците и хората, живеещи на източното крайбрежие на САЩ, ще се радват на предимно умерени температури без големи застудявания тази зима, облекчавайки всички потенциални ограничения на горивото за отопление във време, когато разходите за енергия растат, съобщават от Bloomberg.

Учените от Службата за изменение на климата Copernicus, които актуализираха своите сезонни прогнози в четвъртък, казаха, че температурите вероятно ще бъдат значително над нормалните по време на пиковия отоплителен сезон между декември и февруари.

Необичайно високите температури могат да намалят търсенето на природен газ, който европейските страни се опитват да съхраняват. Войната на Русия срещу Украйна изстреля цените на горивото до рекордно високи нива, което допринесе за кризата с разходите за живот в целия регион.

Учените казаха, че има 50%-60% вероятност Обединеното кралство, голяма част от средиземноморското крайбрежие и части от Централна Европа да видят температури доста над средните. Останалата част от континента има 40%-50% шанс значително да надвиши историческите средни стойности.

Моделът на Copernicus обединява данни от учени от Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия и САЩ. Програмата на Европейския съюз използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции за своите месечни и сезонни прогнози.

Природният газ в Европа поевтиня

Природният газ в Европа поевтиня с 4,6%: към 9:15 часа днес, показват данните от лондонската борса ICE. Фючърсите за ноември на хъба Ти...

И все пак изгледите за мека зима не са универсални сред метеоролозите. Търговският прогнозист от САЩ Commodity Weather Group твърди, че зимата в Европа вероятно ще бъде по-студена от миналата година и малко по-хладна от средната стойност за 10 години. Зимата в Европа вероятно ще бъде нестабилна, белязана от сменящи се студени и меки периоди.

"Със сигурност не можем да изключим голям момент на застудяване в даден момент през зимата, но цялостният модел може да се дължи повече на слаби студени фронтове, преминаващи често", съобщават експертите.

Континентът се надпреварва да намери заместители на непрекъснато намаляващите доставки на природен газ от Русия, докато въоръжаването на енергията от Кремъл увеличава сметките на потребителите и тласка икономиките към ръба на рецесията.

Цените на газа са повече от четири пъти по-високи от обичайните за сезона. Германия предупреждава за спирания на тока и режим, а Обединеното кралство има най-малкия запас от резервни захранвания от седем години.

С настъпването на зимата в Северното полукълбо метеоролозите ще наблюдават отблизо Арктика. Около полюса обикаля пояс от ветрове, наречен полярен вихър, и ако те отслабнат, студеният въздух може да тръгне на юг към САЩ, Азия или Европа. Трудно е да се предскаже кога вихърът може да се разпадне.

КЕВР утвърди по-ниска цена за природния газ за октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh, без цени за достъп, пре...

Един потенциален индикатор е количеството сняг, натрупал се в Сибир през октомври. Ако снеговалежът е силен, някъде - Европа, Северна Америка или Азия - ще има силна арктическа вълна.

Друга важна част ще бъде високото и ниското налягане над Гренландия, наречено Северноатлантическа осцилация. Това е един от основните сигнали, засягащи Европа.

Наблюдателите на времето трябва да търсят признаци, че тя преминава към отрицателната си фаза, защото това означава, че Европа и източната част на САЩ може да станат изключително студени. Положителната фаза може да означава по-мека зима.

Copernicus също прогнозира, че се очаква температурите в почти цялата континентална част на САЩ значително да надвишат средната, със сигурност над 70% в Тексас и други части на юг. Регионите на Токио и Пекин също се очаква да избегнат прекомерни студове.

Вероятността за дъжд и сняг под нормата в частите на Централна Европа е по-голяма от 40%, потенциално засягайки речните потоци и ски пистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа