Нидерландската полиция арестува трима души за масова кражба на данни

1060
Нидерландската полиция арестува трима души за масова кражба на данни
Снимка: iStock/Guliver

Нидерландската полиция съобщи в четвъртък, че е арестувала трима млади мъже, заподозрени в кражба на десетки милиони чувствителни лични данни и продажбата им на престъпни групировки.

Двама мъже на 21 г. и друг на 18 г. бяха арестувани на 21 януари след задълбочено разследване, започнало през 2021 г., се казва в изявление на полицията. Разследването е предизвикано, след като голяма холандска компания повдига обвинение за кражба на данни и изнудване.

"С напредването на разследването стана ясно, че хиляди малки и големи предприятия и институции в национален и международен мащаб са били обект на хакерски атаки, кражба и продажба на данни", заяви полицията, цитирана от БГНЕС. Оттам добавиха, че методите на заподозрените са били "усъвършенствани" - те са хаквали компютърните системи на дадена компания, преди да изпратят заплашително писмо с искане за откуп в биткойни. "Ако компанията не плати, заподозрените заплашват да разрушат цифровата ѝ инфраструктура или да публикуват чувствителни данни."

Хънтър Байдън иска разследване срещу съюзници на Тръмп за кражба на данни

Адвокатите на Хънтър Байдън - син на американския президент Джо Байдън - изпратиха в сряда писма с искане за разследване на съюзници на...

Много компании плащат откупа, често над 100 000 евро, а в един конкретен случай - 700 000 евро. "В много от случаите откраднатите данни все пак са били продавани, въпреки че компаниите са плащали", което през последните няколко години е донесло на главния заподозрян доход от 2,5 милиона евро. Жертва са станали различни компании, включително такива от хотелиерския бранш, центрове за обучение, уебмагазини и такива, които "принадлежат към жизненоважната инфраструктура", съобщи полицията.

"Данните включваха дати на раждане, номера на банкови сметки, номера на кредитни карти, пароли, регистрационни номера на автомобили, както и номера на лични карти и паспорти", заявиха от полицията. "Тази информация струва колкото злато за престъпниците", заявиха от полицията и добавиха, че "последиците за тези, които са станали жертва, са огромни". Това се отнася не само за компаниите, които са били изнудвани, но и за тези, към които е била насочена информацията, продадена на престъпни групировки. "Вече не е необходимо да се търсят жертви по улиците. Достатъчно е едно натискане на бутона на компютъра", заявиха от полицията.

Заподозрените ще останат в затвора - двама от тях при строг режим, което означава, че им е разрешен контакт само с адвокатите им, докато трае разследването, съобщиха от полицията.

Арестите последваха подобен случай от миналата година, когато мъж от Амстердам беше задържан за продажба на онлайн данните на десетки милиони хора в интернет. Този арест последва разследване на австрийската полиция, след като във форум за киберпрестъпления се появи набор от данни, съдържащ милиони имена, събрани от австрийския доставчик на телевизионни и радио лицензи. Австрийската полиция закупи набора от данни в рамките на операция под прикритие, а полицията проследи онлайн адреса до жилище в Амстердам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа