Нови извънредни мерки заради коронавируса в цял свят, болестта се разпространява

19757
Нови извънредни мерки заради коронавируса в цял свят, болестта се разпространява
Снимка: Getty Images/Guliver

Между 95 380 и 95 410 са заболелите от коронавирус в световен мащаб, сочат различни данни, включително тези на университета "Джонс Хопкинс". Оздравелите са над 53 200, смъртните случаи са 3285.

Продължава разпространението на заразата в Италия - там вече болни са над 3000 или по-точно - 3089. Смъртните случаи прескочиха границата от 100 - 107 души са починали заради болестта. 276 души се считат за напълно оздравели. И още: Италия реши - затваря всички училища и университети в страната!

Освен това, италианското правителство нареди всички големи спортни събития да се провеждат при закрити врата до 3 април, докато страната се бори със смъртоносната епидемия от коронавирус. Тази седмица полуфиналите за Купата на Италия - Ювентус срещу Милан в Торино и сблъсъкът на Наполи с Интер Милан бяха отложени заради избухването на епидемията. Не са обявени нови дати за мачовете и сега финалът на 13 май вероятно ще бъде отложен за поне седмица. Шестте мача, отложени от последния кръг - включително сблъсъка за титлата между Ювентус и Интер, се очаква да бъдат преместени през следващия уикенд, като всеки друг мач ще бъде изместен седмица напред. Квалификацията за тенис за Купа Дейвис между Италия и Южна Корея в Каляри в петък и събота също ще трябва да се проведе без фенове.

В съседните на Италия държави - Швейцария и Австрия, все още няма такова поголовно разпространение на вируса. В Швейцария случаите са между 80 и 90, а в Австрия са под 30, като и в двете държави още няма смъртен случай.

В най-големите европейски държави - Франция и Германия, също има увеличение на болните. Във Франция случаите са вече 285, в Германия - 262. Няма нови смъртни случаи в двете държави - в Германия още няма нито един, във Франция вече има четирима, първият от които беше на 80-годишен китайски турист.

В Испания нещата също не изглеждат особено добре - вече има над 200 болни, като според "Джонс Хопкинс" става въпрос за 222 болни. Там вече има и втори смъртен случай. Починал е 82-годишен мъж, в Баския район, който е имал и други хронични заболявания.

Противоречива е информацията за болните в Хърватия и Гърция - има данни от "Джонс Хопкинс", че там са се появили съответно 1 и 2 нови случая и в Хърватия случаите са 10, а в Гърция - 9, но на други места случаите са 9 и 8 съответно. Гръцкото министерство на здравеопазването обаче съобщава за 9 случая.

Заради заразата, бяха въведени спешни мерки за предотвратяване на заразатав префектурите Ахая, Илия и Закинтос - училища, театри, кина, музеи и археологически обекти ще бъдат затворени за два дни.

Проф. Сотирис Циодрас, представител на Министерството на здравеопазването на Гърция, отново призова всички да предприемат основни мерки за защита и хигиена, да мият ръцете си, да помагат на уязвими групи, избягвайки места, на които могат да бъдат изложени на вируси и да избягват посещаването на болници и болни хора и хора, принадлежащи към уязвими групи.

Министерството на здравеопазването на Словения потвърди първия случай на коронавирус в страната. Съобщава се, че пациент, който е пристигнал в Словения от Мароко през съседна Италия, е болен. Заразеният е хоспитализиран в болница в Любляна, съобщава информационната агенция STA.

В Словения досега повече от 350 души са тествани за коронавируса.

Коронавирусът пристигна и в Унгария. Премиерът Виктор Орбан обяви, че двама студенти от Иран са заразени.

В огнището на заразата - Китай, смъртните случаи станаха 3012, като за последното денонощие има 31 смъртни случаи. 2902 от тези случаи са в Ухан - мястото, откъдето тръгна болестта. Броят на новоразболелите се леко се увеличи - общо в Китай те са 80 409 души, над 52 000 души са оздравели. Националната здравна комисия на Китай отчете 139 нови случая, което е с 20 повече от предишното денонощие, но само 5 са извън Хубей. Има и почти 6000 случая, които се считат за критични.

Патенти за коронавирус – има, но не и за този, който сега мъчи света

Има ли вече собственик на най-популярния вирус в света – COVID-19, известен просто като "китайския коронавирус" или "коронавируса...

В Иран числото на болните вече е съвсем близо до това в Италия - 2922 случая, при 92 смъртни случая и 552 напълно оздравели. Южна Корея остава на второ място в света по болни - 5776 случая, 35 смъртни случая, а за оздравели се считат между 41 и 88 души.

Нови мерки

Американският щат Калифорния въведе извънредно положение заради разпространението на новия коронавирус, заяви губернаторът Гавин Нюсъм, цитиран от РИА Новости.

Според него, на територията на щата са регистрирани общо 53 случая на новия коронавирус. По-рано в сряда стана известно за първия смъртен случай в Калифорния в резултат на болестта.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ почти единодушно одобри законопроект, който ще предостави на администрацията на САЩ 8,3 милиарда долара за борба с коронавируса. 415 конгресмени подкрепиха инициативата, а само двама републиканци гласуваха против.

Китайски учени съобщиха за мутации на коронавируса

Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подти...

Общо в САЩ случаите на зараза са между 157 и 159, а смъртните случаи са вече 11, 9 от които в щата Вашингтон, който пръв въведе извънредно положение. 

Законопроектът предвижда отпускането на повече от 3 милиарда долара за финансиране на разработването на ваксини и диагностични изследвания, както и за лечение на коронавируса. Още 2,2 милиарда долара ще бъдат изразходвани за превантивни мерки, от които 950 милиона ще отидат за подкрепа на държавните медицински институции. В същото време 500 милиона долара ще бъдат използвани за финансиране на програма за телемедицина за възрастни американци като най-уязвимата на коронавируса категория граждани.

Очаква се Сенатът да одобри инициативата до края на седмицата. Преди това Белият дом поиска 2,5 милиарда долара от законодателите за мерки за борба с разпространението на болестта. Лидерът на Сената Чък Шумер предложи да се отпуснат 8,5 млрд. долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да има нищо против, ако Конгресът реши да предостави повече.

Израел наложи строги нови ограничения за пътуване от пет европейски държави поради опасения от зараза с коронавируса, като забрани влизането на почти всички, които не са граждани на еврейската държава, пристигащи от тези засегнати от вируса страни. Всички граждани и жители, които се връщат от петте страни - Франция, Германия, Испания, Австрия и Швейцария - задължително минават 14-дневна домашна карантина при влизане в страната.

Мерките са поредните, след като преди това подобни ограничения бяха наложени за хора, пристигащи от континентален Китай, Хонконг, Тайланд, Сингапур, Макао, Южна Корея, Япония и Италия.

И днес няма случай на коронавирус в България (ВИДЕО)

Няма доказан скучай на коронавирус в България. Това показват данните на националния оператовен щаб към 17 ч, съобщи началникът на щаба ...

В насоките, издадени от здравното министерство на Израел в сряда следобед, се казва, че чужденците от засегнатите европейски страни "няма да могат да влязат на територията на Израел, освен ако не могат да докажат, че имат място за престой под карантина". Вътрешното министерство обяви, че туристите от тези страни "няма да могат да влязат в Израел от петък в 8:00 часа сутринта". "Тези, които пристигат преди тази дата, няма да бъдат върнати обратно", се добавя в изявлението.

Министерството добави, че ограниченията не се прилагат за хора, които само преминават през летищата в една от изброените страни. Има и забрана за публични събирания на повече от 5000 души.

В момента в Израел има 15 потвърдени случая на вируса, но няма смъртни случаи, като около 7000 души вече са под домашна карантина.

Големите петролни производители загубиха общо около 10 милиарда долара приходи поради спадащите цени на петрола на фона на епидемията от коронавируса, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на съвместна пресконференция с президента на Световната банка Дейвид Малпас във Вашингтон, предаде Агенция "Фокус". МВФ е готов да отдели 50 милиарда долара при спешни случаи, за да подкрепи най-слабите и развиващите се страни в борбата срещу епидемията.

Още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа