Ново проучване: Дезодорантите могат да доведат до рак на гърдата

2604
Ново проучване: Дезодорантите могат да доведат до рак на гърдата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Продължаващ от десетилетия дебат за това дали дезодорантите против изпотяване могат да доведат до рак на гърдата се възобнови в научната общност с публикуването на две нови проучвания, съобщава Юронюз.

Акцентът е върху ролята на алуминия, често използван в дезодорантите против изпотяване, който може да действа като естроген върху определени рецептори на гърдата.

Нови медицински знания дават надежда за ефикасно лечение на рак

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (САЩ) са установили, че раковите клетки стават резистентни срещу лекарства поради а...

Докато някои проучвания в миналото са казвали, че няма връзка между алуминия, използван в дезодорантите, и рака на гърдата, две нови публикации потвърждават токсичните ефекти на алуминиевите соли, присъстващи в дезодорантите, и техния канцерогенен потенциал върху клетките на гърдата.

Изследванията са извършени от група изследователи от Fondation des Grangettes и Центъра за онко-хематология в сътрудничество с Оксфордския университет и ръководени от швейцарските учени Андре-Паскал Сапино и Стефано Мандриота.

Изследователите са направили серия от тестове върху клетки на хамстери и са показали, че клетките на бозайниците, включително тези в млечната жлеза (разположени в женските гърди), когато са били изложени in vitro на алуминиеви соли „бързо приемат този метал“.

Проучванията показват, че в рамките на 24 часа от експозицията в тези клетки се появява геномна нестабилност като промяна в структурата и броя на хромозомите.

Проучванията казват, че това е известно при злокачествена трансформация, причинена от доказани канцерогени и следователно „потвърждава канцерогенния потенциал“ на алуминия върху клетките на гърдата.

Джеф Бриджис пребори рак и коронавирус в една година

Холивудският актьор Джеф Бриджис разкри в своя уебсайт, че е бил заразен с коронавирус през януари и е бил в болница седмици, като в съ...

Към края на 2020 г. 7,8 милиона жени живеят с диагноза рак на гърдата, поставена през последните пет години, което я прави най-разпространеният рак в света, информира Световната здравна организация (СЗО) .

Ракът на гърдата не е преносимо или инфекциозно заболяване и причините за неговото развитие не са напълно изяснени.

Някои фактори увеличават риска от рак на гърдата, включително увеличаване на възрастта, затлъстяване, вредна употреба на алкохол, фамилна анамнеза за рак на гърдата, история на радиационна експозиция, употреба на тютюн и хормонална терапия след менопауза.

Новите проучвания казват, че наблюденията за първи път идентифицират вещество, което може да обясни увеличаването на честотата на рак на гърдата.

Проучванията също така посочват, че инкриминирането на алуминиеви соли в канцерогенезата на гърдите напомня историята на азбеста и че алуминиевите соли се използват не само в дезодоранти против изпотяване, но и в други козметични продукти, като слънцезащитни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа