Ново проучване шокира Франция: „Ами ако дъщеря ви се омъжи за мюсюлманин?“

5222
Ново проучване шокира Франция: „Ами ако дъщеря ви се омъжи за мюсюлманин?“
Снимка: Gettyimages.com

Има ли твърде много евреи във Франция? Как ще реагирате, ако дъщеря ви се омъжи за мюсюлманин? Това са някои от въпросите, зададени в ново проучване във Франция. То бе публикувано в седмичника Le Journal Du Dimanche в неделя и предизвика вълна от коментари.

Изследването, поръчано от Френската юдейска фондация, е проведено в продължение на 18 месеца и се фокусира върху расизма, религиите, антисемитизма и ислямофобията. Анкетирани са както французи, така и представители на малцинствата.

Синът на френски министър е обвинен във фалшифициране на документи

Срещу Тома Фабиус, син на френския министър на външните работи, е повдигнато обвинение във фалшифициране и използване на фалшиви докуме...

Резултатите показват, че във френското общество на власт са предразсъдъците, съмненията и разделението, съобщава France 24. На въпроса „Смятате ли, че расистка реакция може да бъде оправдана?“ 30% отговарят с „да“. Цели 91% твърдят, че евреите в страната „не желаят да се впишат в обществото“, а според 56% те имат „твърде голяма власт“.

Близо една четвърт от участниците (23%) са били свидетели на насилие спрямо човек с различна от християнската религия, а 54 на сто вярват, че имиграцията по никакъв начин не облагодетелства Франция.

Най-много спорове обаче породиха не резултатите от проучването, а провокативно поставените въпроси. Питания като „Има ли прекалено много евреи във Франция?“ (според 13% - да) и „Как ще реагирате, ако дъщеря ви се омъжи за мюсюлманин?" (56% ще реагират „зле“) бяха определени като подстрекаващи към още по-голямо разделение и ксенофобия.

Особено обсъждан бе въпросът „Били ли сте обиждани или нападани от: роми, мюсюлмани, евреи, африканци?“ Френски политици от различни партии, както и много потребители в социалните мрежи, изразиха възмущението си, че питането смесва етноси и религия и кара хората да определят останалите само на база тези фактори.

Франция е внесла предложение за нови санкции срещу Иран

Франция внесе в ЕС предложение за въвеждане на нови санкции по отношение на Иран заради изпитания на балистични ракети. Това съобщ...

„Как може такова проучване да бъде публикувано? Това, че си мюсюлманин, евреин или католик, не те дефинира като човек“, написа в Twitter Жерар Дармани от дясната партия Съюз за народно движение. Политически представители от лявото пространство пък определиха цялото изследване като „срамно“.

Ариел Голдман, президент на Френската юдейска фондация, обаче защити въпросите, като заяви, че целта им е „да включат алармата“.

“Резултатите са мерило за болестите на нашето общество. Оповестяването им е за всички, които искат да се борят с предразсъдъците. Вместо да прехвърляме вината един на друг, трябва да се разберем какво точно се случва в страната ни“, коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа