Нямат дори вода за пиене: Руснаците има за какво да мислят относно фронта (ВИДЕО)

6272
Нямат дори вода за пиене: Руснаците има за какво да мислят относно фронта (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Развитието на войната в Украйна продължава да е такова, че трудно може да се очаква скорошна развръзка – проблеми и успехи има както за едната, така и за другата страна. Ситуацията е такава, че в стратегически план везните постоянно се колебаят и не е ясно накъде в крайна сметка ще се наклонят решително.

Подобно на оценката на украинския военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, и в материал на The Wall Street Journal (WSJ) е изразено сериозно съмнение относно възможностите на руския военнопромишлен комплекс. Цитирана е оценка на НАТО от по-висше ниво, че руснаците биха могли да запазят темпото на военни действия в Украйна в рамките на 2 до максимум 5 години. Посочва се, че има проблем и с човешките кадри – заради изискванията за извънреден обем и качество се източават други сектори на руската икономика, а това води до проблеми с тях и общи проблеми. Цитиран в публикацията на WSJ анализ на финландската централна банка сочи, че Русия купува по-нискокачествени материали (стомана например) за военната си промишленост. Добавена е и оценка на RUSI (Royal United Services Institute) – че Русия има около 3 млн. снаряда запас, но много от тях са с лошо качество, защото са стари. В момента Русия годишно произвежда толкова нови снаряда по оценка на НАТО, цитирана от CNN: 800 000 снаряда тръгват за Украйна, но Русия произвежда в пъти повече от САЩ и Европа. Изрично в материала на WSJ се подчертава, че производството на изцяло нови танкове не превишава това на модернизация на стари машини, от съветската епоха, които стоят по складовете. Същата е оценката и на ISW – в дневния анализ на Института за изучаване на войната, като си цитирани данни от публични източници, включително сравнения на сателитни снимки колко стари танкове вече са изтеглени от открити "паркинги" от 2022 година насам: ОЩЕ: Украинските победи, които тровят живота на Путин (ВИДЕО)

На този фон обаче сателитни снимки, разпространени от NK Pro, показват, че трансферите на оръжие от Северна Корея за Русия по море изглежда са възобновени. Конкретно е засечен нов курс на кораба Lady R, който вече потвърдено със сателитни данни 2 пъти доставя вероятно военни товари в Русия от КНДР.

При всички тези новини относно стратегическите възможности на Русия да води войната, ново видео показва още един печален щрих – при всички сметки кой на колко и какво оръжие може да разчита, някои руски войници дори нямат питейна вода:

ОЩЕ: Танк със знамето на ЕС се появи в руско село (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на военните действия не се променя особено – 72 бойни сблъсъка за последните 24 часа. Вчера, 11 март, украинският президент Володимир Зеленски изрично заяви, че ситуацията на фронта в момента е много по-стабилна и е съвсем различно спрямо преди 2 месеца.

Най-горещо засега си остава Новопавловското направление (на запад от Маринка – селата Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка) – 21 отбити руски пехотни атаки за денонощието според украинските данни. На второ място е направлението на запад от Авдеевка – 16 отбити руски пехотни атаки за денонощието, като за пореден ден украинската информация е за боеве по цялата линия от 5 села на 10-15 километра югозапад-северозапад от Авдеевка (Невелско – Първомайско – Тоненко – Орловка – Бердичи). Руснаците се активизираха и в Лиманското направление – 15 отбити руски пехотни атаки при Терно и Билохоровка (10-15 километра запад-югозапад от град Кремена).

Че нещата наистина стават позиционни личи и от дневния обзор на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Специално за Авдеевка каналът признава, че "врагът успя да стабилизира ситуацията след прехвърляне на подкрепления". За това направление и специално зоната Тоненко – Орловка вече има оплаквания как липсата на координация спъва руската армия в опитите ѝ да напредне и пробие. Няма адекватно разузнаване, залага се на малки щурмови групи, които не са подготвени какво да правят – превод на оплакванията публикува естонският блогър WarTranslated, а в него има и изрично чудене дали руските сили няма да си останат "приклещени в мазетата" в покрайнините на Тоненко, Орловка и Бердичи, тъй като украинците контролират по-добри защитни позиции на висок терен на запад. Инструкторът на отрядите "Щурм Z" Святослав Голиков също отбелязва в свой анализ, че нещата по линията Тоненко - Орловка - Бердичи почват да зациклят и се получава "месомелачка" за руснаците: На фона на куп свои изпепелени танкове и БТР-и: Русия се хвали с четвърти отстранен "Ейбрамс" (ВИДЕО)

(КАРТА) Интересен акцент в обзора на "Рибар" е следното изречение: в Донецкото и Угледарското направление руските въоръжени сили нанесоха редица локални удари, но не успяха да затвърдят успеха си. Става въпрос именно за Григоровка и Новомихайловка. Специално за Григоровка има украинска информация за украински контраатаки (КАРТА) - политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке коментира, че в района е спряна голяма руска атака с тежка бронирана техника, северно от Григоровка (КАРТА). Има и видеокадри какво точно се е случило:

За Бахмут "Рибар" специално признава, че руснаците така и не могат да пробият през Ивановско – на 5-6 километра запад-югозапад от града. Овладяването на това село ще позволи руски напредък към Часов Яр по магистрала N32 с тежка бронирана техника, а освен това украинците вероятно ще бъдат изтласкани от Клещеевка и Андреевка (7-10 километра юг-югозапад от Бахмут). Пред "Суспилне" командирът на рота в 92-ра украинска бригада Юрий Федоренко посочва, че от началото на март руснаците са овладели позиции в източните покрайнини на Ивановско и оттогава не са мръднали напред и с метър. От ISW обаче казват, че има геолокализирани данни на боеве в центъра на селото - явно е, че руските части опитват да пробият, но изглежда не са се укрепили достатъчно напред за истински пробив.

Руската активност в Лиманското направление не носи някакви особени дивиденти - "Рибар" признава изрично, че Терно си остава изцяло под украинско владение. Основната непосредствена руска цел е преодоляване на линията Терно - Ямполовка и изтласкване на украинската армия западно от река Жребец: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

В Южна Украйна ситуацията не се променя – опити на руснаците за по-сериозен пробив в Работино, на 10 километра южно от Орехов и без успех. Украинците често успяват да поразяват руска военна техника, удържат и предмостието си в Кринки, на източния бряг на река Днепър (30 километра североизточно от Херсон).

ОЩЕ: Горящи петролни рафинерии, без ток в Белгород: Украинско добро утро за Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа