Обама осъди "Ислямски джихад" за обезглавения британец

26075
Обама осъди "Ислямски джихад" за обезглавения британец
Снимка: Gettyimages

Американският президент Барак Обама изрази солидарност със своя съюзник Великобритания, след като британският заложник Дейвид Хейнс беше убит от членове на групировката "Ислямска държава". Джихадистите обявиха, че действията им са отмъщение за кампанията срещу тях.

"САЩ остро осъждат варварското убийство на британския гражданин Дейвид Хейнс. Заставаме рамо до рамо в скръбта и решителността с нашия близък приятел и съюзник", заяви Обама.

Бивш френски премиер към Обама: Не правете нова война в Ирак

Бившият френски премиер Доминик де Вилпен окачестви плановете на САЩ за иракската криза като абсурдни и опасни. "Решението на американ...

Екстремистката групировка "Ислямска държава" публикува видео с обезглавяването на британския гражданин Дейвид Хейнс. Той беше отвлечен миналата година в Сирия, където работил в хуманитарната сфера като координатор на бежански лагери. Той беше показан в по-рано изтекъл клип с екзекуцията на американския журналист Стивън Сотлоф. Автентичността на видеото се проверява от министерството на външните работи на Великобритания. Засечено е от SITE Intelligence Group, която проследява онлайн активността на джихадистите. То е публикувано ден след като семейството на Хейнс се обърна към групировката с молба за връзка с Дейвид.

Клипът започва с изявление на британския премиер Дейвид Камерън по повод Ирак. Следва кадър на Хейнс и палача му - маскиран мъж в черни дрехи, държащ нож. Пленникът заявява, че Камерън е "влязъл по своя воля в коалиция със Съединените щати срещу Ислямската държава" и е "изцяло отговорен" за екзекуцията му. Тя е в отплата на съвместните действия на Камерън и САЩ по въоръжаването на иракските сили, които се борят срещу групировката, както и за въздушните удари по нейни позиции в близост до язовира Хадита.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън определи убийството като "акт на чистото зло". "Това е жалко и ужасяващо убийство на невинен хуманитарен работник", се казва в изявлението. Премиерът обеща, че Великобритания ще направи всичко по силите си, за да залови убийците и да ги изправи пред правосъдието.

Американският президент Барак Обама също заклейми убийството. „САЩ остро осъждат варварското убийство на британския гражданин Дейвид Хейнс. Тази вечер заставаме рамо до рамо в скръбта и решителността с нашия близък приятел и съюзник", заяви Обама.

Обама: САЩ ще въведе нови санкции срещу Русия

Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ ще въведат нови санкции срещу Русия. Подробностите ще бъдат изложени в петък, предаде...

В края на видеото "Ислямска държава" заплаши да обезглави още един отвлечен гражданин на Великобритания - Алън Хенинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com