Обезпокоителен доклад на ОИСР: Разпространението на коронавирус е по-високо сред мигрантите

2161
Обезпокоителен доклад на ОИСР: Разпространението на коронавирус е по-високо сред мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията и последиците от нея промениха живота на хората в цял свят. Особено силно се отрази тя на живота на мигрантите, пише в публикувания днес доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В периода на борба срещу коронавируса и въведените ограничения мигрантите са изиграли значителна роля в областта на здравеопазването, търговията на дребно и доставките. Неслучайно даже в периода на спрени пътувания между държавите редица европейски правителства направиха изключение за чуждестранни сезонни работници, ангажирани със събирането на реколтата, пише „Дойче веле”.

Според доклада на ОИСР, средният дял на лекарите сред мигрантите е 24 % и 16 % при останалите медицински работници. Това дава основание да се направи заключението, че те се намират на първа линия в борбата с коронавируса. Поради тази причина, както и заради ограничените битови условия делът на заразените със SARS-CoV-2 сред мигрантите е непропорционално по-висок. Проучванията в различни страни показва, че рискът от заразяване с коронавирус в средите на мигрантите е повече от два пъти по-висок, отколкото сред местното население.

Кръвната група - ключ към загадката с коронавируса?

"Това е най-обикновен грип", повтарят привръжениците на тезата, че опасността от пандемията силно се преувеличава. И наистина, при част...

Мигрантите усетиха по-силно върху себе си негативните икономически последствия от пандемията. Много от тях работят в малки магазинчета, хотели или в областта на туризма. Именно върху тези отрасли на икономиката пандемията нанесе най-силен удар, като при много предприятия въпросът наистина се свежда до оцеляване. В хотелиерския бизнес в ЕС една четвърт от заетите са граждани на трети държави. По-голямата част от тях работят на краткосрочни договори, затова именно те най-често стават първите жертви при съкращения.

Въпреки че ОИСР все още не разполага с цялата картина относно безработицата сред мигрантите, вече е ясно, че в държавите от Южна Европа, Ирландия, Швеция, Норвегия и САЩ тази група от населението е усетила върху себе си най-остро икономическия спад.

Друга негативна последица от пандемията за мигрантите е затварянето на училищата и преминаването към дистанционно обучение. По информация на ОИСР, родителите мигранти са разполагали средно с по-малко средства за закупуване на компютър, необходим при този вид обучение, с по-малко място вкъщи и с по-малко възможности да окажат помощ при писането на домашните заради езикови затруднения.

Пандемията рязко намали миграцията в държавите от ОИСР. По предварителни данни, за първото полугодие на 2020 г. притокът от мигранти е бил два пъти по-малък в сравнение със същия период на миналата година. Според прогнозите в близко бъдеще не се очаква промяна на ситуацията, дори в условия на възстановяване на икономиката. Една от причините е трансформацията на пазара на труда и увеличаващото се преминаване към дистанционна работа, смятат експертите.

Топ епидемиологът на САЩ: Американците да празнуват вкъщи Деня на благодарността

С оглед нарастващия брой на хоспитализираните с коронавирус в САЩ, гражданите трябва да преразгледат плановете си за събирания по повод...

Това е причината държавите, предоставящи работна сила в държавите от ОИСР да почувстват върху себе си негативните икономически последици. Намаляването на нивото на работната миграция ще доведе до намаляване на финансовите средства, които мигрантите изпращат в родината си. Освен това желаещите, но не успели да заминат в чужбина, ще окажат допълнителен натиск върху местния пазар на труда.

Увеличаващата се безработица в западните държави може да доведе до нарастване на ксенофобията, тъй като на мигрантите ще се гледа като на конкуренти на пазара на труда, пише в доклада на ОИСР. Организацията вече провежда разяснителна кампания в няколко държави с цел недопускане на неправилно възприемане на мигрантите като конкуренция и разпространители на вируса.

Като цяло, ОИСР оценява положително миграцията като „съставна част от нашия живот” и като нещо, което „ни свързва”. Именно пандемията със своята изолация и ограничения показа колко силно се нуждаем „един от друг”, заяви директорът на департамента по заетост, трудови и социални отношения на ОИСР Стефано Скарпета. Опасността се крие във вероятността пандемията да разруши постигнатите до момента успехи в областта на миграцията и интеграцията. За да не се допусне това, правителствата на държавите-членки на организацията трябва да разгледат инвестициите в интеграцията като дългосрочни.

Още: ОИСР: Плановете за възстановяване от пандемията - удар по зелената икономика 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа