Обвинения за сексуален тормоза към 2 хил. британски полицаи пред последните 4 години

1358
Обвинения за сексуален тормоза към 2 хил. британски полицаи пред последните 4 години
Снимка: iStock

Британската полиция публикува информация, от която става ясно, че през последните четири години срещу нейните служители са заведени две хиляди дела по обвинения в сексуален тормоз с различна степен на тежест, включително изнасилване и дори свързано с него убийство. В същото време почти две трети от случаите, в които полицейски служители са обвинени в сексуално насилие и злоупотреба с власт за лични интереси, са завършили без предприемане на допълнителни действия срещу обвиняемия, а информацията, свързана със случая, е била скрита от обществеността, пише националният ежедневник The Times.

Разкритията са направени в рамките на специално журналистическо разследване на изданието, предава агенция Фокус. Данните, получени от журналисти, показват, че сексуалните престъпления и други деяния, мотивирани от корупция в полицията, редовно се крият и премълчават. Често изслушванията в такива случаи се провеждат при закрити врата, въпреки че по закон те трябва да се провеждат публично, подчертават от редакцията. А информацията за това редовно се премахва от интернет, за да не стане публично достояние.

Британското разузнаване: Руски шпионин е откраднал формулата на AstraZeneca за създаването на Спутник V

Руски агент е откраднал формулата за ваксината на AstraZeneca срещу Covid и тя е използвана за руската държавна ваксина „Спутник ...

До 25% от изслушванията на полицейски служители за неправомерно поведение, свързани с най-тежките престъпления, включително сексуален тормоз, расизъм и хомофобия, са останали тайна за британската общественост. В същото време имената и фамилиите на обвинените полицейски служители, техните чинове и подробностите за извършените от тях престъпления обикновено остават скрити за обществеността, въпреки законовите изисквания за открито изслушване, пише още The Times.

И дори когато вината бъде доказана, полицията премахва публикации за тяхното неправомерно поведение в рамките на няколко седмици. По-специално лондонската полиция е премахнала съобщението за уволнението на Уейн Казънс, служител от отдела за парламентарна и дипломатическа защита, който отвлече, изнасили и уби 33-годишната Сара Еверард тази пролет. Трагичният инцидент също повиши осведомеността за полицейските престъпления и злоупотреби.

Бившият британски премиер Тереза Мей изрази „дълбоко разочарование“, че полицията не желае да представи тези сериозни нарушения на обществения контрол. Според нея досието с доказателства, съставено от журналисти от The Times, е оставило впечатлението, че британската полиция „поставя репутацията на тяхната институция над желанието за раздаване на правосъдие“, се казва в статията. Всички изслушвания по дела за полицейско нарушение бяха приключени до 2015 г., когато Мей, като министър на вътрешните работи, направи реформа в системата в опит да постигне по-голяма прозрачност, припомня The Times.

Поредица от специални документални разследвания по тази тема, показани в ефира на британския телевизионен канал Channel 4, разкриха, че от 2017 г. насам около две хиляди офицери и полицаи са обвинени в сексуален тормоз. Освен това повече от 60% от тези изявления не са довели до никакви дисциплинарни наказания и само 8% от обвиняемите в крайна сметка са били уволнени. Освен това около 300 души от подсъдимите по тези дела вече са били обвинявани в неподходящо поведение, докато са служили в редиците на полицията.

Тайният план на принц Чарлз: Дворецът става музей, Уилям и Кейт вън от него

Таен план на принц Чарлз изтече в британските медии. Според "Дейли Мейл", след смъртта на кралица Елизабет II, дворецът ще бъде достъпе...

Анализът, извършен от The Times, показа още, че само през последния месец са публикувани повече от 40 доклада за нарушение на полицията в Англия и Уелс, като самоличността на половината от лицата, замесени в тези случаи, остава анонимна. А запитванията на журналисти от британското издание The Guardian показаха, че около 40% от полицейските управления в Англия и Уелс нямат специални звена за разследване на твърдения за изнасилване и други тежки сексуални престъпления, което има изключително негативно въздействие върху жертвите на подобен род деяния.

„Полицията спазва буквата на закона, но не и неговия дух. Обвиняемите полицейски служители се позовават на проблеми с психичното здраве, знаейки, че това ще доведе до закрито заседание по техния случай. Обществото просто не знае за много такива случаи“, коментира в тази връзка източник от правоприлагащите органи, който също е пожелал да остане анонимен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа