Объркване с цифровите документи във Великобритания заплашва европейците със загуба на квартирата и работата

1140
Объркване с цифровите документи във Великобритания заплашва европейците със загуба на квартирата и работата
Снимка: iStock/Guliver

Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, които кандидатстват за промяна на статута си в страната, са изложени на риск да бъдат отхвърлени от наемодатели, работодатели и банки, които издават ипотеки поради нелогичността на издадените от правителството цифрови разрешения за пребиваване, пише The Guardian.

Както обяснява вестникът, преди да получат достъп до обществени или финансови услуги, гражданите на ЕС трябва да докажат, че Министерството на вътрешните работи им е предоставило статут на временни или постоянни заселници. Статутът на временно заселен, предоставен на близо 2,3 милиона души във Великобритания до 31 декември 2020 г., може да бъде повишен до статут на постоянно пребиваващ след пет години във Великобритания. Въпреки това, когато дадено лице кандидатства за актуализиране на статуса, доказателството за временно пребиваване автоматично се премахва от цифровото му разрешение за пребиваване, в резултат на което то не може да докаже, че е законно в страната, предава агенция Фокус.

Дейли Телеграф: Великобритания бракува 800 000 дози ваксини на AstraZeneca

Във Великобритания до 800 000 дози от коронавирусната ваксина на британско-шведската компания AstraZeneca вероятно са с влошено качеств...

Например, един унгарски гражданин е изправен пред загубата на къща, която е щял да купи с приятелката си, тъй като ипотечната банка не приема цифровия му документ като доказателство за правото да живее във Великобритания.

„Тъй като системата на вътрешния офис не ми предлага никакви други официални средства за проверка на правния ми статут във Великобритания, освен чрез онлайн база данни, сега съм „недостатъчно легален“ за достъп до основните услуги, които по право трябва да са достъпни за мен“, оплака се събеседникът на изданието.

Италиански политолог, чиято покупка на жилище също беше застрашена, когато статутът му на временно заселен човек бе премахнат от цифровите документи, заяви, че службата за поддръжка на вътрешното министерство е посочила технически проблем, но вътрешното министерство настоява, че това е одобрена процедура. „Ако физическо лице има статут на временно заселен и е кандидатствало за постоянно, в неговия акаунт ще се покаже удостоверение за кандидатстване за статут на постоянно пребиваващ“, заяви говорител на агенцията, добавяйки, че можете да се свържете с центъра за разрешаване на спорове и да поискате документа показва предишното състояние.

Обаче тези, които се обаждат в службата за поддръжка, чакат на линията с часове без резултат, пише вестникът. Унгарски гражданин казва, че е прекарал над 11 часа по телефона, опитвайки се да отстрани проблема. Той също изпрати онлайн запитване и жалба по имейл, като получи автоматичен отговор: „Възнамеряваме да ви отговорим в рамките на 20 работни дни“. „Нямаме толкова време, по-скоро ще загубим дома си заради тях“, възмущава се жителят на страната. След намесата на The Guardian обаче той получава статут на постоянно пребиваващ, отбелязва вестникът.

Спорът между Лондон и Париж за мигрантите през Ламанша продължава

Лондон обави, че лодките с мигранти през Ламанша могат да бъдат връщани  от бреговата охрана, ако това е лично одобрено от британс...

The3million, група активисти, която се застъпва за правата на жителите на ЕС във Великобритания, съобщи за проблема на независимия надзорен орган на Пакта за правата на гражданите. Някои хора са изложени на риск да загубят работата си, тъй като техният статут на временно заселен вече не се вижда, казаха те. Онлайн системата също не показва, когато кандидатите обжалват отхвърлено заявление; вместо това показва съобщение, че заявлението е отхвърлено.

„Вместо онлайн статус, показващ историята на заявките или валидни текущи права, системата изглежда показва възможно най-високия ограничителен статус“, каза говорител на организацията. Участниците в кампанията твърдят, че жителите на ЕС са дискриминирани, тъй като, за разлика от други чуждестранни мигранти, не им се дава хартиено копие на разрешение за пребиваване. Вместо това те трябва да докажат легитимността си със специален код, който позволява на доставчиците на услуги да видят техния статут в интернет.

Два месеца след крайния срок за кандидатстване за статут на временен или постоянен заселник има доказателства, че много от тях не могат да получат ипотеки или да открият банкови сметки, тъй като финансовите институции не са конфигурирали автоматизираните си системи да приемат цифрови кодове вместо хартиени документи. Междувременно говорител на британското министерство на вътрешните работи твърди, че цифровият начин за потвърждаване на статута на жителите е лесен за използване и не създава проблеми при комуникация с банки и работодатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа