Огромен супервулкан притеснява учените в Италия (ВИДЕО)

15441
Огромен супервулкан притеснява учените в Италия (ВИДЕО)
Снимка: Hawaii Volcano Observatory (DAS) / Public Domain

Половин милион души живеят в района на огромен вулкан в Италия и рискът от изригване никога не е бил по-голям, се казва в ново проучване, предаде АФП. Кампи Флегрей може да е по-малко известен от Везувий, но е "изключително опасен", каза съавторът на изследването Стефано Карлино, цитиран от БГНЕС.

Везувий изтрива Помпей от лицето на земята преди почти две хилядолетия, докато обширната вулканична област Кампи Флегрей край Неапол за последен път изхвърля лава, пепел и камъни през 1538 г. Но към Кампи Флегрей не трябва да се подхожда лекомислено - твърди се, че изригването на вулкана преди 30 000 години е допринесло за изчезването на неандерталския човек.

Може да бъде простено, че човек не осъзнава опасността от него, защото вместо да се разрасне в традиционна планина, вулканът има формата на полегато котловинно образувание с диаметър 12-14 км. В началото на 80-те години на миналия век активността на вулкана се засилва, което води до евакуацията на 40 000 жители, но оттогава вулканът е сравнително спокоен. "Не казваме, че ще има изригване, а че условията за изригване са по-благоприятни", заяви Кристофър Килбърн от Университетския колеж в Лондон.

Десетките хиляди малки земетресения, станали от 50-те години на миналия век насам, са отслабили калдерата - котловината в горната част на вулкана. Докладът, публикуван в списанието Nature's Communications Earth&Environment, установява, че "части от вулкана са били опънати почти до точката на скъсване". От 2019 г. насам броят на земетресенията се увеличава, докато налягането под него се увеличава.

Крайбрежният град Поцуоли се е издигнал с близо четири метра - приблизително височината на двуетажен автобус, от 50-те години на миналия век насам, се казва в доклада. Трусът и повдигането на земята са кумулативни, което означава, че не е необходимо вулканичната активност да се засили, за да стане изригването по-вероятно.

Един от най-опасните вулкани в света се събужда

Един от най-опасните вулкани в света, намиращ се до италианския град Неапол, дава признаци, че се събужда.Експерти подозират, че Кампи ...

"Евентуалното изригване може да бъде предшествано от сравнително слаби сигнали, като например по-малък темп на издигане на земята и по-малко земетресения", казват авторите на изследването в съобщение за пресата. Те посочват изригването на калдерата Рабаул в Папуа-Нова Гвинея през 1994 г., което е било предшествано от малки земетресения с десетократно по-ниска честота, отколкото по време на криза десет години по-рано.

Вероятността за възникване на масивно изригване обаче е "много малка", казва Карлино. "По-вероятно е да има малки изригвания." И макар че вулканът е по-близо до разкъсване, това не означава непременно, че ще има изригване, каза Килбърн. Дори ако кората се разпука, "магмата трябва да се изтласка нагоре на правилното място, за да се случи изригване", каза той.

Изследователите използват модел, основан на физиката на разрушаване на скалите, и го прилагат в реално време към вулкана, който е плосък и в повечето случаи скрит - или под сгради, или под крайбрежните води. Те измерили трусовете и движенията на земята и ги съпоставили с предишни изригвания на други подобни вулкани. "Не можем да кажем със сигурност какво ще се случи, важното е да бъдем подготвени за всяка възможност", заяви Карлино.

Около 500 000 души живеят в червената зона, която италианската агенция за гражданска защита определи като най-застрашената зона. Други 800 000 души живеят в жълтата зона. Властите са изготвили план за евакуация, според който жителите ще бъдат изведени със собствен или обществен транспорт в рамките на три дни. Нивото на риска - зелено, жълто, оранжево и червено, се преразглежда всеки месец. "В момента нивото на тревога в Поцуоли е жълто", заяви говорителката на гражданска защита Джордана Мобилио, като добави, че местните жители получават предупреждения за всички трусове с магнитуд 1,5 или повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа