ОИСР призова ЕЦБ да закупува облигации

3025
ОИСР призова ЕЦБ да закупува облигации
Причината е да се помогне на разтърсените от дългове Испания и Италия

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Ангел Гуриа призова днес Европейската централна банка (ЕЦБ) да даде подбуждащ доверие сигнал на пазарите и да се заеме със закупуване на облигации, за да може да помогне на разтърсените от дългове Испания и Италия колкото е възможно по-бързо, предаде АФП, цитирана от Агенция "Фокус".

„Смятам, че ЕЦБ е базуката, огнева мощ, мускулната сила- единствената, която има капацитета да повлияе на пазарите и да каже: да, ние ще го направим”, коментира Гурия.

ЕЦБ: Не си измисляйте, не изпълнявате критериите за еврозоната

Европейската централна банка опроверга българското министерство на финансите, което съобщи, че България изпълнява всички критерии за ...

Запитан дали ЕЦБ би купувала италиански и испански облигации, Гуриа заяви: "Да, те биха го направили. И ако вие питате кога, то отговорът е, че колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре".

Той заяви също, че еврозоната ще остане стабилна въпреки днешната криза. Според него ЕЦБ трябва да се намеси по-сериозно за овладяване на кризата, защото използваните до момента финансови инструменти не са достатъчни.

"Убеден съм, че нито една страна-членка на еврозоната няма да напусне еврозоната", каза Гурия, но призна, че самата система е поставена под въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа