Олаф Шолц: България отговаря на всички изисквания за Шенген

3471
Олаф Шолц: България отговаря на всички изисквания за Шенген
Снимка: Getty Images

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване. Това заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс".

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.
"Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски", каза той в Прага.
"Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки", допълни той.България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване. Това заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс".

"Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и ние трябва да го пазим и развиваме. Това, между другото, означава да запълним останалите пропуски", каза той в Прага.

"Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки", допълни Шолц.

Дания вече ни подкрепя. България в Шенген до края на годината?

Дания вече ни подкрепя за Шенген. Това стана ясно от думите на  зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев по време на ...

Германия от няколко години поддържа подобна позиция, но държави като Нидерландия например настояват, че България първо трябва да покаже резултати в борбата с корупцията, включително свързани с граничния контрол и паспортните служби. 

На подобна позиция беше и Дания, но на 25 август зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев заяви, че Копенхаген вече ни подкрепя за Шенген. 

"Темата за присъединяване на България към Шенген е на дневен ред от над десетилетия. Страната ни изпълни критериите за присъединяване още през 2011 г. Готовността на нашата страна за членство в Шенген беше неколкократно потвърждавана и от Европейския парламент, и от Съвета на ЕС. Присъдеиняването ни се оказа не толкова технически, колкото политически въпрос", заяви Коджабашев.

По думите му - предстоящата реформа на Шенгенското пространство отново е поставила позамрялата тема за разширяването на Шенген, затова и амбицията на служебния кабинет е да се използва максимално тази отворена врата и страната ни, ако е възможно, в края на годината да стане пълноправен член. "България поддържа активен диалог с всички скептично настроени държави членки и действа проактивно", заяви Коджабашев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа