Оланд и Меркел потвърдиха, че големите в ЕС искат да изтикат малките назад

2408
Снимки: Getty Images / Guliver

ЕС трябва да извлече поуки от решението на Великобритания да излезе от общността и да се научи да живее в общност на 27 държави. Съюзът трябва да предостави на страните членки избор на различен темп на интеграция в зависимост от техните възможности. Това каза президентът на Франция Франсоа Оланд в рамките на неформалната среща на върха във Версай с участието на германския канцлер Ангела Меркел, премиера на Испания Мариано Рахой и италианския премиер Паоло Джентилони, предаде БГНЕС.

Оланд подчерта, че никой не може да влияе на другите или да взема консолидирани решения, ако те засилват противоречията. Той застъпва тезата, че трябва да бъдат създадени нови форми на сътрудничество. Трябва да има проекти в рамките на т. нар. диференцирано сътрудничество, което би позволило някои страни да вървят напред по-бързо и по-далеч в сфери като отбрана, задълбочаване на икономическия и валутен съюз в рамките на еврозоната, хармонизиране на социалната и данъчната политика, културата, е позицията на френския президент. Той посочи, че това, че някои страни ще вървят по-бързо напред, не означава, че другите трябва да бъдат изключвани и да чувстват това като препятствие.

Илия Лингорски: Ако не участваме, други ще вземат решенията за нашето бъдеще и това на ЕС

Т.нар. бяла книга за бъдещето на ЕС вече разнуби духовете и в България, макар и все още плахо. Затова Actualno.com потърси мнението как...

След Brexit ЕС трябва да излезе укрепен и обновен в посока по-голяма гъвкавост. „Много важно е да можем едновременно да проявяваме солидарност в състава на 27-те, но също така и да показваме способност да вървим напред в различен ритъм в рамките на 27-те страни от ЕС“, каза Оланд.

Също като Оланд, и германският канцлер Ангела Меркел изрази позиция, че "Европа на различни скорости е необходимост, защото иначе ЕС ще зацикли". "Трябва да имаме куража да вървим напред, ако някои държави не искат да участват", добави тя.

Още преди срещата френският президент обяви, че няма нищо лошо в това някои държави да се интегрират повече от други. Ако това не се случи, ЕС ще "експлоадира", смята Оланд.

На практика с изявлението си френският президент защити вариант 3 в предложените от ЕК варианти за бъдещето на ЕС - тези, които искат да правят повече, правят повече. Според ЕК този вариант в бъдеще неиминуемо ще доведе до различни права за различните граждани на ЕС.

Пет варианта за бъдещето - Юнкер официално поиска ЕС да избира

Пет са сценариите за развитие на Европейския съюз, които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес (1 март) п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа