Оланд: Нека Великобритания да не налага виждането си на ЕС

19302
Оланд: Нека Великобритания да не налага виждането си на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че промяната на договорите за ЕС, поискана от британския премиер Дейвид Камерън до 2017 г., не е "приоритет". Той каза това на френско-британската среща на върха в Брайз Нортън, Великобритания, предаде БГНЕС.

Франция "иска еврозоната да може да бъде координирана повече, да е по-интегрирана и ако има промени в текстовете, днес нуждата от тях не е спешна. За нас ревизията на договорите не е приоритет", заяви Оланд на пресконференция с британския премиер.

"Франция иска Великобритания да остане в ЕС, тя иска по-ефективна Европа, която да постига основните си цели – растеж, енергия и заетост", каза още френският президент. Той допълни, че "напълно уважава" избора на Дейвид Камерън да организира референдум за оставането на Великобритания в реформиран ЕС до края на 2017 г., ако бъде преизбран през 2015 г. Но "не можем да налагаме на Европа британския избор", допълни френският президент.

Камерън заяви от негова страна, че позицията му "остава напълно непроменена. Ние искаме тези промени, искаме това предоговаряне, то ще предполага промени в договора". "Не само в последните 3,5 години бяха извършени промени в договорите, явно ще има още промени в бъдеще", заяви Камерън, който дойде на власт през 2010 г.

"Хората във Великобритания трябва наистина да знаят, че референдумът за оставане в ЕС ще се състои, ако аз все още съм премиер до края на 2017 г. Няма никакво съмнение в това", допълни британският премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com