Опасност пред Словакия - може да затвори границите си заради коронавируса

1594
Опасност пред Словакия - може да затвори границите си заради коронавируса
Снимка: iStock

Правителството на Словакия на извънредно заседание, проведено вчера вечерта, реши да задължи жителите на републиката да носят респираторни маски в публични пространства и така да се осигури повишена степен на защита срещу коронавирусна инфекция, в сравнение с медицински. Властите налагат и полицейски час в страната от 3-ти март, информира ТАСС. Вечерният час ще започне да действа на цялата словашка територия от 20:00 ч. до 01:00 ч. местно време. Властите ще забранят на гражданите да напускат домовете си от 05:00 ч. до 20:00 ч. без уважителни причини, които включват пътувания до работа, ходене по лекари или закупуване на храна и други стоки от първа необходимост. В този случай жителите трябва да имат при себе си документи: например удостоверения от работодатели или, в случай на пътуване до магазините, които са най-близо до домовете им, лични карти, указващи местоживеенето.

Свободно движение из страната е разрешено само от 01:00 ч. до 05:00 ч. В Словакия носенето на респираторни маски от 8-ми март ще стане задължително в магазините и при пътуване с обществен транспорт. От 15-ти март тази мярка за санитарна и епидемиологична безопасност ще бъде в сила във всички обществени помещения. Изключение е направено за деца. Те могат да продължат да използват медицински маски. Като взе предвид необходимостта от разходки на открито за здраве, правителството позволи на словаците да ги правят само в административните граници на региона на пребиваване. Членовете на едно и също семейство, живеещи заедно, могат да ходят заедно. В републиката остават отворени аптеките и магазините, продаващи хранителни продукти и стоки от първа необходимост. В делничните дни от 09:00 ч. до 11:00 ч. местно време само граждани над 65 г. и хора с увреждания могат да правят покупки.

Вечерен час във Вашингтон и окръг Колумбия докато не изтече мандатът на Тръмп

Окръг Колумбия реши да удължи заповедта за извънредно положение и вечерен час за срок от две седмици, предаде NBC. Това реално представ...

Правителството въведе тези ограничения във връзка с трудната епидемиологична ситуация в Словакия, на територията на която се разпространяват нови варианти на коронавируса. Броят на заразените хора се увеличава и смъртността от COVID-19 нараства. Контролът върху спазването на ограничителни мерки е поверен на полицията. Междувременно, според телевизионния канал ТАЗ, ако наложените ограничения не доведат до подобряване на епидемиологичната ситуация, правителството възнамерява да обяви най-строгата карантина в страната. Възможно е да се спрат индустриалните предприятия и напълно да се затворят границите на Словакия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа