Опозицията в Украйна иска нов масов митинг в края на седмицата

17515
Опозицията в Украйна иска нов масов митинг в края на седмицата
Снимка: Gettyimages

Опозицията в Украйна призова за нови масови протести в неделя (16 февруари), като подготовка за "мирна офанзива" на фона за преговорите без напредък с властите, предаде БГНЕС.

Антиправителствените демонстранти окупират централния площад "Независимост" в Киев вече три месеца, след като украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС заради заздравяване на връзките с Русия.

"Основният въпрос, който ще бъде поставен на неделните протести, ще бъде мирната офанзива от страна на активистите, така че исканията на демонстрантите да бъдат изпълнени", се казва в изявление на партията на Юлия Тимошенко, без да бъде уточнено какво точно е "мирна офанзива".

Това ще бъдат 11-тите масови демонстрации в украинската столица от началото на протестите през ноември миналата година. Властите обявиха, че крайният срок за приемане на предложението за амнистия на задържаните демонстранти скоро ще изтече.

Украинският министър-председателя Микола Азаров подаде оставка, но все още не е назначен негов заместник. Опозиционният лидер Арсений Яценюк получи предложение за поста, но ясно заяви, че ще приеме, ако ключовите позиции в правителството бъдат заети от другите лидери на опозицията. Яценюк настоява и украинската конституция да бъде променена с повече правомощия за парламента и правителството за сметка на властта на президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа