Орбан пак направи нещо странно и тежко за Европа

18651
Орбан пак направи нещо странно и тежко за Европа
Снимка: Getty Images

Унгарският премиер Виктор Орбан нееднократно е блокирал сътрудничеството в международни алианси. Последните примери за това са присъединяването на Швеция към НАТО и миграционна политика на ЕС. Задава се и нов казус - присъединяването на Украйна към блока на 27-те страни членки. В своя статия германската обществено-правна медия АРД анализира поведението на унгарския лидер.

Следващото изнудване на Орбан вече е замислено. В петък Виктор Орбан показа, че не приема особено добре перспективата за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. По държавното радио Орбан заяви, че преди изобщо да започнат преговори, ще трябва да се дадат отговори на "много трудни въпроси".

Страните от ЕС искат да вземат решение през декември дали преговорите за присъединяването на Киев могат да започнат. За това е необходимо единодушно решение. А Орбан за пореден път заплашва да извива ръце, коментира АРД.

Още: ЕС може да размрази някои евросредства за Унгария в замяна на подкрепата й за Украйна

Как се уязвяват съюзници

Решенията, изискващи единодушие, са били използвани от Орбан многократно, за да уязвява Европейския съюз и НАТО. Така например Унгария беше изключена от европейското петролно ембарго срещу Русия, след като Будапеща заплаши да блокира тази мярка, припомня германското издание.

Страната блокира от май насам и отпускането на милиарди за Украйна в рамките на т.нар. Европейски механизъм за подкрепа на мира. Причината за това е, че Киев беше включил унгарската банка OTP в списък със санкции заради войната срещу Украйна. Сега Украйна преразгледа този документ с надеждата, че Унгария ще ревизира позицията си. Но Орбан обяви нещо съвсем различно в началото на миналата седмица: Докато Украйна не възстанови правата в училищата на унгарско говорещото малцинство, Будапеща няма да подкрепя страната на международната сцена. Последва и критична забележка относно евентуалните преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

Обвинения и към Швеция

Още: Отстъпка към Орбан: Украйна прости засега на знакова унгарска банка за руски връзки

Унгария прави сложен и живота на съюзниците си в НАТО. Будапеща разрешава доставките на оръжие през територията си, само ако те не влизат директно в съседна Украйна. А от месеци парламентът просто не включва в дневния си ред присъединяването на Швеция към отбранителния Алианс. Виктор Орбан многократно обвинява Стокхолм, че разпространява лъжи за отчайващото състояние на унгарската демокрация и правовата държава.

Като пример за тези твърдения министър-председателят използваше репортажи на независими шведски медии - факт, който илюстрира по подходящ начин представата му за свободата на печата, коментира АРД.

Нарастващата власт на Орбан и партията му "Фидес" вероятно е една от причините, поради които унгарският премиер многократно напада ЕС и други съюзници. Политическата му мощ процъфтява и благодарение на факта, че той се представя като единствен защитник на Унгария, на преобладаващото бяло и християнско население, на идентичността и езика на нацията, посочва още германската медия.

За да опише по убедителен начин тази картина, той се разграничава демонстративно от външните "врагове". Били те от Брюксел, от мюсюлманските мигранти или дори от уж прекомерно критичната Швеция.

Още: "Украйна не е променила границите си": Киев отвърна на Орбан след спорното му изявление

Международната изолация на Орбан не е гарантирана

Анализаторите припомнят, че Орбан е бил силно фрустриран от това, че след първия си управленски мандат трябваше временно да сдаде властта през 2002 година. След преизбирането му през 2010 г. той се зае неуморно да разширява и заздравява властта си. Включително и чрез извоюването на възможно най-много предимства на Унгария на международно ниво. Милиардните плащания от ЕС са само един пример за това. Унгария е един от най-големите нетни получатели на европейски средства, припомня в тази връзка АРД.

Орбан обаче има проблем с приходите, откакто срещу Унгария започна процедура за върховенство на закона в страната. Икономическата криза и високата и постоянна инфлация също измъчват Будапеща.

Въпреки малкото му останали съюзници, международната изолация на Орбан далеч не е гарантирана. Продължават да има държави, които подкрепят курса на Будапеща. Така например в НАТО Турция също все още не дала окончателното си съгласие за присъединяването на Швеция.

Още: Орбан ще спре Украйна за ЕС: Как да я приемем, без да знаем размера на територията ѝ?

Относно компромиса за европейската политика за убежище, Полша, Чехия, Словакия, България и Малта първоначално не бяха съгласни с него. След като обаче испанското председателство постави на масата компромисно предложение миналата седмица, дипломати твърдят че все още има два гласа "против" - тези на Полша и Унгария.

Австрийското правителство също поддържа добри отношения с Орбан и работи в тясно сътрудничество със страната. Защитата на границите е един от примерите за това. Заедно с Полша и Словакия, Будапеща също запази ограниченията за вноса на украинско зърно, въпреки че Европейската комисия ги отмени, припомня АРД.

 

Източник: Дойче веле

Още: Орбан: Ратифицирането на кандидатурата на Швеция в НАТО не е спешно

Орбан постави условие на Украйна, за да я подкрепи на международната сцена

Унгария ще проведе най-голямото си военно учение в последните години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

ЕС удължи режима на свободна търговия с Украйна, но с предпазни механизми

Лавров: Чакаме Запада на бойното поле (ВИДЕО)

Взривни устройства в хипермаркети и кафене: Осуетени са атентати в Киев, поръчани от Москва (ВИДЕО)

Пребил съпругата си до смърт: Бивш казахстански министър ще лежи дълго в затвора

Месомелачка: Руснаците вече стигнаха до по-трудното в Харковска област (ВИДЕО и КАРТИ)

Удар с ракети по руска база за ПВО в Крим, има загинал командир: Независим руски източник

"Кажете, моля ви, ще ни евакуирате ли?": Руснаците хвърлиха нови 2 бомби в Белгород (ВИДЕА и СНИМКИ)

Путинският режим погна правнучката на съветски пилот-герой за призив за тероризъм

Командир, освободил Херсон, поема войските „Харков“ на фона на руската офанзива

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа