Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан си го пожела и го получи: Съдът на ЕС удари мощно по Унгария

13 юни 2024, 13:26 часа • 5172 прочитания

Поредни проблеми за Унгария с Европейския съюз - страната трябва да плати глоба в размер на 200 млн. евро за това, че не е въвела промени в политиката си за работа с мигранти и търсещи убежище на границата си. Новината съобщи най-висшият съд на ЕС на 13 юни.

Има и ежедневна глоба

Неговото правителство, което и досега отказва да изпълни решението на съда от 2020 г., ще трябва да плаща също така ежедневна глоба в размер на един милион евро, докато не приложи изцяло мерките.

"Решението е възмутително и неприемливо", отвърна министър-председателят Виктор Орбан в публикация във Facebook.

Още: Столтенберг: Разбрахме се с Орбан, Унгария няма да блокира помощта за Киев

Какво нарушение прави кабинетът на Орбан?

В решението си Съдът на Европейския съюз посочва, че Унгария не е предприела нужното за изпълнение на решението от 2020 г. по отношение на правото на кандидатите за международна закрила да останат в страната. Съдът на ЕС тогава реши, че такива хора могат да пребивават на територията на държава членка дори след отхвърляне на молбите им. И по-точно - могат да останат до окончателно решение при обжалване.

Снимка: Протест срещу Виктор Орбан в Будапеща, Getty Images

Правителството на Виктор Орбан твърди, че решението отпреди четири години е безпредметно, тъй като Будапеща вече е затворила така наречените "транзитни зони". Същевременно обаче Унгария е затегнала правилата, за да не допуска бъдещи кандидати за убежище.

Съгласно действащото законодателство - хората могат да подават молби за убежище само извън границите на Унгария, в нейните посолства в съседна Сърбия или Украйна. Онези, които се опитват да преминат границата, редовно биват връщани обратно.

Още: България и Б-9 обмислят да изключат Орбан заради Украйна: Financial Times

Виктор Орбан сам си го поиска

Орбан обеща през 2021 г. да запази "съществуващия режим (по отношение на търсещите убежище - бел. ред.), дори ако Европейският съд ни нареди да го променим", припомня "Ройтерс".

В началото на 2022 г. Европейската комисия подаде втора молба до Съда на ЕС, като заяви, че Унгария не е предприела всички необходими мерки, за да се съобрази с решението на съдебния състав от 2020 г. "Това неизпълнение, което се състои в умишлено избягване на прилагането на общата политика на ЕС като цяло, представлява безпрецедентно и изключително сериозно нарушение на правото на ЕС", се казва в решението на Съда на ЕС от днес.

Орбан и кабинетът му водят множество конфликти с Европейската комисия - от липсата на върховенство на правото в Унгария, което доведе до замразяване на еврофондове, до противопоставянето на Будапеща срещу санкциите за Русия и помощта за Украйна.

Още: Кой е Петер Мадяр, обявил "началото на края" за Виктор Орбан: Някога съюзник, сега враг (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес