X
 
 

Орбан слага „намордник“ на опозицията с нови законопроекти

897 0
Орбан слага „намордник“ на опозицията с нови законопроекти
Снимка: Getty Images/Guliver
Унгарският парламент прие законопроекти, които критиците твърдят, че ще задушат демократични структури като независими съдилища и автономни общини и ще ограничат правомощията на политиците да изразяват противопоставяне на премиера Виктор Орбан, предава АФП.

В рамките на така наречения „омнибус“ законопроект са приети 200 страници за процедури на публичната администрация, представляващи съдебни реформи с опасения ще ограничат съдебната независимост.

Друг законопроект, наричан „намордник за опозицията“, дава право на председателя на парламента да глобява депутатите с месечните им заплати и да им забранява достъп до парламента, ако организират протести в парламентарната зала. Установени са и нови правила, които ограничават възможностите на опозиционните депутати да посещават публични институции като министерства.

Една от депутатките от опозицията, Тимеа Сабо, заяви, че партията й ще обжалва пред Конституционния съд за отмяна на закона, който тя нарече усилие за "сплашване на опозицията и предотвратяване на критиката й към правителството".

Друг законопроект ограничава партийните фракции да формират съюзи - тактика, която донесе на опозиционните партии рядък успех за сметка на Орбан в изборите за местна власт през октомври.

В най-големия неуспех за Орбан, откакто той дойде на власт през 2010 г., Будапеща и няколко други общини бяха спечелени от опозиционни партии, които обединиха сили, за да застанат зад един-единствен кандидат срещу неговата партия Фидес.

Широко разглеждан като отмъщение за пораженията, сборът от закони, приет  днес, също включва мерки, които ще ограничат автономията на общините за това как да харчат данъчни приходи.

Последните закони идват, когато Унгария се изправя пред изслушване пред министри на ЕС в Брюксел в рамките на процеса по член 7 на блока, започнат поради опасения, че Унгария нарушава ценностите на ЕС и върховенството на закона.

Унгария отхвърля процеса като „лов на вещици“, основан на „лъжливи обвинения“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те зодии, които ги чака КЪСМЕТ през февруари
5-те зодии, които ги чака КЪСМЕТ през февруари

Истински късмет ще очаква част от представителите на зодиака през февруари. Астролозите предвиждат множество успешни моменти за някои от зодиите....

Последно в Актуално