Оръжията от САЩ и Запада за Украйна: Спекулации и факти

25946
Оръжията от САЩ и Запада за Украйна: Спекулации и факти
Снимка: принтскрийн/Facebook/Володимир Зеленський

Не е вярно твърдението, че САЩ не прилагат достатъчно надзор над военната помощ, която предоставят на Украйна, нито че тя е неправилно използвана заради корупция в Киев. Това твърди американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в специален материал за оръжейната подкрепа на Щатите.

Тръстът посочва, че надзорът на Вашингтон е разширен, а това важи и за отчетността на украинското правителство.

Още: Русия се събуди от атака с дронове и пожар в рафинерия, лоши новини за Украйна от Авдеевка (ВИДЕО)

Твърдение 1: Украйна злоупотребява с доставките. Факт 1: Няма нарушения

Критиците посочват скорошен случай на корупция, при който малко украинско отбранително предприятие присвои 40 млн. долара от обществени фондове за закупуване на боеприпаси. Те обаче не отбелязват, че украинското правителство хвана крадците и възстанови парите.

Украйна е предприела значителни антикорупционни усилия в рамките на правителството и предприятията от отбранителната индустриална база като част от увеличаването на вътрешното отбранително производство, анализира ISW.

Президентът Володимир Зеленски уволни предишния министър на отбраната Олексий Резников след появата на вътрешни корупционни скандали, които не са свързани със западната помощ, а неговият заместник - настоящият министър Рустем Умеров - агресивно изкоренява корупцията. Украинското правителство също така използва силната и широка общност на местните неправителствени организации, за да подпомогне антикорупционните си усилия.

Служителите на Украйна и на Министерството на отбраната работят, за да продължат да подобряват мониторинга и проследяването на помощта от САЩ, а от Пентагона заявиха, че няма доказателства, че предоставената от Вашингтон военна помощ за Киев е била присвоена.

Осигурените от Запада оръжия се използват по предназначение. Планини от доказателства показват, че модерни западни системи се използват срещу руските сили в Украйна: Русия: Установен е типът ракета, свалил Ил-76 (ВИДЕО).

Твърдение 2: Европа няма заслуга за помощта за Киев. Факт 2: Без Европа Украйна няма шанс

Относно твърдението, че САЩ помагат повече на Украйна оръжейно от Европа, ISW посочва, че европейските, азиатските и натовските съюзници на Америка са се ангажирали с над 178 милиарда долара в подкрепа на Украйна. Това е повече от сумата, която САЩ биха отделили, ако се вземе предвид разглежданият в момента пакет от помощи: Сенатът в САЩ със сериозна стъпка за нови милиарди за Украйна.

ЕС и неговите държави членки са предоставили 148,5 млрд. долара (138 млрд. евро) - включително наскоро обявения пакет за подкрепа в размер на 50 млрд. евро - на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Отделно блокът готви оръжеен фонд за Киев на стойност 20 милиарда евро за 4 години.

Обединеното кралство е обещало 15,1 млрд. долара (12 млрд. паунда) обща подкрепа за Украйна от февруари 2022 г. насам, от които 9 млрд. долара (7,1 млрд. паунда) са за военна помощ.

Канада е поела ангажимент за 1,8 млрд. долара (над 2,4 млрд. канадски долара) за военна помощ за Украйна от февруари 2022 г. Канадските военни също така са обучили около 40 000 украински военни и служители по сигурността от 2015 г. насам, като Отава разшири и удължи тази програма до март 2026 г.

През февруари 2023 г. Норвегия постигна многогодишно споразумение с Украйна за програма за подкрепа, която ще предостави 7 млрд. долара между 2023 и 2027 г. Осло се ангажира да отпуска на Украйна около 1,4 млрд. долара годишно и вече е предоставил на Киев около 1 млрд. през 2022 г. и почти двойно повече през 2023 г.

Снимка: Украински генерален щаб

Турция, която е член на НАТО, изгражда в Украйна нов завод за производство на дронове "Байрактар" и център за обслужване. Според съобщенията заводът ще започне да функционира до началото на 2025 г.

В материала на ISW е спомената дори помощта от Северна Македония, която е изпратила 10 партиди военна помощ на Украйна, включително военно оборудване от съветската епоха. Скопие обучава и украински военнослужещи. България също помага сериозно на Киев, макар това да не е отбелязано от института: БТР-ите най-сетне тръгнаха за Украйна, трета страна плати транспорта (СНИМКИ).

Южна Корея разширява производството си на критични 155-милиметрови артилерийски снаряди, за да попълни запасите на Запада и да подкрепи продължаващото предоставяне на боеприпаси в Украйна. Япония обеща 4,5 млрд. долара на Киев през декември 2023 г., а също и допълнителна вноска от 37 млн. долара във фонд на НАТО за осигуряване на допълнителна подкрепа за украинската отбрана през януари 2024 г. Към края на октомври 2023 г. Австралия е предоставила приблизително 590 млн. долара под формата на обща военна и хуманитарна помощ за Украйна, а Нова Зеландия - близо 50 млн. долара.

Твърдение 3: Украйна е поредната "вечна война" на САЩ. Факт 3: Това е война на друга нация срещу американски враг

В тази война се сражават украинците, а не американците, оборва една от кремълските опорки Институтът за изучаване на войната. САЩ помагат на Украйна да отблъсне руското нападение, за да намалят риска от това Вашингтон да трябва да се бие с Москва в бъдеще.

Победа на диктатора Владимир Путин над Украйна ще го окуражи и ще го насърчи да изпита готовността на Америка да защитава съюзниците си от НАТО, увеличавайки риска от война между САЩ и Русия. Руската победа също така би позволила на силите на Путин да се приближат до настоящите граници на Алианса, принуждавайки САЩ да ангажират повече войски за защита на съюзниците си.

Още: Страховита антиутопия: Какво ще значи за Украйна руска победа във войната

Украйна изгражда собствена военна и отбранителна индустрия, за да може да намали зависимостта си от САЩ, и ще може да го направи, ако Щатите продължат подкрепата си, отбелязват от ISW.

Твърдение 4: Америка намалява военната си готовност с доставките за Киев. Факт 4: Така се модернизира армията на САЩ

Изпращането на военна помощ на Украйна даде възможност на Съединените щати да модернизират собствената си армия, за да бъдат по-добре подготвени да водят следваща война, считат анализаторите.

Преобладаващата част от военната помощ отива за изграждане на американската отбранителна индустриална база. Тя позволява разширяването на настоящите производствени линии на основни военни материали, от които американската армия ще се нуждае във всяка бъдеща война.

Още: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си (ВИДЕО)

Оборудването, което САЩ предоставят на Украйна, е предимно старо и понякога неизползваемо. От Вашингтон закупуват нови системи, за да заменят това, което предоставят на Киев, и по този начин модернизират армията. Американските съюзници също съживяват отбранителната си промишленост и модернизират армиите си като последица от подкрепата за Украйна, което е от полза за САЩ.

Твърдение 5: САЩ дават на Украйна "празен чек". Факт 5: Има конкретни суми за конкретни цели

Основната опорка на републиканците в САЩ е, че страната им дава "празен чек" на Киев. Най-близките поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп използват особено много това твърдение, за да заплашат със спиране на американската военна помощ за Украйна.

Истината е, че Конгресът на Щатите е отпуснал конкретни суми, които да бъдат използвани за конкретни цели. Както украинските, така и американските служители наблюдават помощта, за да гарантират, че тя се използва за тези цели.

Със светкавично гласуване на 8 февруари Сенатът в САЩ (горната камара на Конгреса) прие да бъде придвижен процедурно пакет от 95,34 млрд. долара. Тези пари отиват в помощ на Украйна, Израел и Тайван - за Украйна са предвидени 61 млрд. долара. Пакетът все още е изправен пред пречки в долната камара.

Още: Лъжите на Путин за Украйна получиха платформа от Тъкър Карлсън (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com