Още две жертви на безредиците в Киев

14460
Още две жертви на безредиците в Киев
Снимка: Gettyimages

Броят на загиналите при сблъсъците в центъра на Киев се увеличи с още двама души. По-рано беше съобщено, че от началото на протестите на 30 ноември, 2013г., на територията на Украйна са загинали 102 души, като повече от хиляда души са пострадали.

Снощи е починал депутатът от Черновицкия общински съвет Василий Аксенин. Той бе тежко ранен в тазобедрената кост на 20 февруари на площад "Независимост" и бе откаран на лечение в Полша, но лекарите не успяха за се преборят за живота му. Преди това от раните си е починал капитанът на бейзболния отбор "Соколите" Вячеслав Ворона. С това общият брой на загиналите в резултат на масовите протести в Украйна след 30 ноември 1023 достигна 102 души, над 170 са ранени.

Нахлуването на Русия в Украйна е нарушение на международното право, заяви президентът на САЩ Барак Обама на среща в Белия дом с украинския премиер Арсений Яценюк.

Украинският премиер пък каза, че Украйна никога няма да се предаде на Русия и че е готов на преговори с Москва.

Обама за пореден път отправи недвусмислено послание към руския си колега Владимир Путин, че е застрашен със санкции, ако не се изтегли от Украйна.

По време на срещата с Яценюк е било отправено и недвусмислено послание, че САЩ защитава териториалната цялост на Украйна.

От своя страна президентът Обама заяви, че се надява дипломацията да позволи да се избегне референдумът за присъединяването на Крим към Русия. Той обаче предупреди руския си колега Владимир Путин, че в противен случай намесата на Москва в Украйна ще има своята цена.

През следващата седмица Киев ще подпише политическата част от Споразумението за асоциация с ЕС, обяви Яценюк.

Украйна е и ще бъде част от Запада, категоричен беше Яценюк. Той даде ясен сигнал, че Киев е готов на преговори с Москва и ще остане добър приятел и партньор на Русия.

Украинските моряци могат свободно да напуснат или да останат на руска служба след референдума в Крим, увериха за пореден път местните власти в Севастопол.

Русия е разположила над 80 000 войници близо до границата, създавайки заплаха за тотално нахлуване, каза секретарят на Съвета за сигурност в Украйна Андрий Парубий на брифинг в Киев. Москва обаче отрече обвинения.

Яценюк е на визита в САЩ броени дни преди насрочения за неделя референдум за присъединяване на Крим към Русия.

САЩ и ЕС и новото украинско ръководство определиха допитването като незаконно.

Комитетът за външни работи към Конгреса одобри законопроект, който предвижда въвеждането на санкции срещу Русия и предоставяне на Киев на кредитни гаранции в размер на $1 млрд.

 

Обнародваха подробностите по санкциите на ЕС срещу Русия

Моряците от украинските военноморски сили след референдума ще могат свободно да напуснат пределите на Крим и Севастопол, като ще получа...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа