От юли ЕС започва да налага допълнителни мита при вноса от САЩ

1653
От юли ЕС започва да налага допълнителни мита при вноса от САЩ
Снимка: Getty Images

Европейската комисия съобщи, че ответните мита върху американски стоки ще влязат в сила от юли.

Колегията на комисарите одобри решение за налагане на допълнителни мита върху пълния списък от американски продукти, изпратен на Световната търговска организация (СТО). Мярката на ЕС е в отговор на наложените от САЩ мита върху внос на европейска стомана и алуминий (съответно 25% и 10%).

Виена посреща Путин със силен глас "за" сваляне на антируските санкции

Европейският съюз трябва да прекрати санкциите срещу Русия, след като САЩ въведе мита за вноса на стомана и алуминий. Това е мнението н...

След днешното решение да наложи допълнителни мита върху подбрани вносни продукти от САЩ, Европейската комисия очаква да приключи съответната процедура по координация със страните членки преди края на юни, за да може да започне прилагането на новите мита от юли, се казва в съобщението на ЕК.

Брюксел подчертава, че налагането на балансиращите мита е в пълно съответствие с правилата на СТО и отговаря на списъка с продукти, който предварително е изпратен на организацията.

В съобщението се допълва, че мерките на САЩ нанасят щети върху износа на ЕС в размер на 6,4 милиарда евро (2017 г.). ЕС следователно незабавно ще упражни правото си да обложи американски продукти в размер на 2,8 милиарда евро. Останалите мита срещу американски продукти за 3,6 милиарда евро ще влязат в сила на по-късен етап - в период от три години или след положителни резултати при разрешаването на спора в рамките на СТО, ако това стане по-скоро.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че това е примерен и пропорционален отговор на едностранното и незаконно решение на САЩ да наложат мита върху европейска стомана и алуминий.

ЕС оспорва решението на САЩ за митата в СТО

Европейският съюз оспорва решението на САЩ да въведат мита върху металите, внасяни от страните от съюза в рамките на Световната търго...

Съжаляваме, че САЩ не ни оставиха друга възможност освен да защитим интересите на ЕС, подчерта Малмстрьом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа