Палежът в Одеса - отмъщение на проукраински демонстранти?

40479
Палежът в Одеса - отмъщение на проукраински демонстранти?
Снимка: Gettyimages

Смъртта в петък, 2 май, в Одеса на десетки проруски поддръжници в пожар се дължи на отмъщението на хиляди футболни фенове и на проукраински демонстранти, бесни, че са ги нападнали, докато преминавали преди това през града, уверяват достоверни източници.

Мач от украинското първенство бе предвиден в Одеса от 17 часа. Както обикновено, запалянковците – поддръжници на гостуващия отбор "Металист", дошли от град Харков, и тези от местния отбор "Чорноморец" се събраха в центъра на града в ранния след обед, за да се отправят в колона към стадиона.

Не бяхме предвидили никаква демонстрация, не ние поставихме началото на събирането, заяви пред АФП Наталия Петропавловска, една от представителките на проукраинското движение в пристанищния град. Това бяха запалянковци, младежи, а в страната младежите естествено са по-големи поддръжници на единна Украйна отколкото на Русия.

Колоната в жълто и синьо – цветовете на украинското знаме - и с екипи на играчите на "Металист" е нападната на голям булевард от няколкостотин добре екипирани проруски демонстранти с каски или качулки, някои тях въоръжени. Най-малко четири души са убити и десетина са ранени в резултат на изстрели.

Олег Константинов е един от тях. От болничното легло в еврейската болница в Одеса, където се лекува от рани в ръката и крака, причинени от изстрели, той разказва: Когато започнаха да стрелят, си казах, че вероятно това е огнестрелно оръжие, защото полицаите започнаха да падат, казва той. Бях ранен в ръката и когато другарите ме измъкнаха оттам, пък ме раниха още в ръката и в крака.

Богдан (той не казва фамилията си), на 40 г., е бил свидетел на сцената. Двете групи от фенове дефилираха в града, когато се чу стрелба и бяха хвърлени самоделни гранати. Полицията не направи нищо, но феновете се защитиха. Те бяха по-многобройни от нападателите и не се страхуваха от битката, добавя той.

Според Наталия Петропавловска проруските привърженици са допуснали огромна грешка, като са се захванали с феновете. Те бяха много и знаеха да се отбраняват. Не само не се уплашиха от оръжията, а направо побесняха, че стрелят срещу тях и им нанасят удари.

По телефона, чрез социалните мрежи запалянковците на двата отбора предупредиха приятелите си в града и онези, които направо бяха отишли на стадиона. Аз присъствах на мача и всички забелязахме, че на полувремето седалките се опразниха, казва за АФП футболен фен. Те бяха отишли да се бият.

В Одеса привържениците на сближаване с Москва бяха организирани от средата на март в палатков лагер на обширна площадка пред високата каменна сграда на профсъюзите.

Разгневената тълпа, която искаше да си отмъсти, се отправи към площад Коликовско поле. Те искаха да се разправят с този проруски лагер, изтъква Наталия Петропавловска. Започнаха да го рушат, да го палят. Проруските привърженици можеха да се оттеглят, те знаеха, че идва разгневена тълпа. Минаха два часа между нападение над демонстрацията и пристигането на феновете и на нашите. Но вместо това те избраха да се приютят в Дома на профсъюзите.

Тя признава, че самоделни бомби са били хвърлени срещу сградата, което ясно се вижда на многото любителски филми, заснети на място. Но уверява, както и властите в Киев, че проруските привърженици също са използвали самоделни бомби и че стрелци са се целили по тълпата от покривите. Първоначалната отговорност за пожара без съмнение никога няма да бъде изяснена, но сигурното е, че десетки млади хора са мъртви, повечето задушени от пушеците.

Ужасно е. Изобщо не сме искали това, много съжаляваме за мъртвите, заявява тя. Това бяха манипулирани младежи. Самата аз много пъти звънях на пожарникарите и не разбирам защо толкова закъсняха да се намесят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа