Папа Франциск каза „Не“ на войната и насилието, „Да“ на диалога и мира

715
Папа Франциск каза „Не“ на войната и насилието, „Да“ на диалога и мира
Снимка: Правителствена пресслужба

След богородичната молитва Ангел Господен, папа Франциск изрази своята загриженост за жестоките сблъсъци в Палестина и Израел, където миналата сряда бяха извършени два атентата. Папата говори и за Украйна, като призова да не се уморяваме да казваме „Не“ на войната и на насилието.

"Следя с тревога увеличаването на насилието и на сблъсъците, които месеци наред се извършват в държавата Палестина и в Израел", каза папата. Ескалацията на сблъсъците в Светите земи натъжава папа Франциск, който в края на молитвата Ангел Господен през първата неделя на Адвента припомни „двата безчовечни атентата“ миналата сряда в Йерусалим, които „раниха много хора и убиха едно израелско момче и в същия ден, по време на въоръжените сблъсъци в Наблус, загина едно палестинско момче”.

Папа Франциск: Ватиканът е готов да посредничи за мир между Русия и Украйна

Папа Фрациск заяви, че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи за прекратяването на конфликта между Русия и Укра...

Папата се позова на експлозията на взривни устройства, оставени в чанта и управлявани дистанционно, взривени на две автобусни спирки. Тазсутрешна е новината за починалия петдесетгодишен мъж, тежко ранен при една от двете експлозии. Франциск насърчи „да се молим за тези загинали младежи и за техните семейства, особено за техните майки“. След това призова за мирно съжителство. "Пожелавам израелските и палестинските власти да вземат още повече присърце търсенето на диалога, изграждайки взаимно доверие, без което никога няма да има мирно решение в Светите земи".

Папа Франциск поздрави и участниците в похода срещу насилията над жени, организиран от британското посолство към Светия Престол, който завърши на площад „Свети Петър“. Светият Отец отправи молитва и за Украйна. Не пропусна да припомни в молитвата си и бездомния германец Буркхард Шефлер, „умрял от студ" преди три дни под колонадата на площад „Свети Петър“. Поздравявам участниците в похода, който се проведе тази сутрин, за да осъди сексуалното насилие срещу жените, за съжаление обща и широко разпространена реалност навсякъде, използвано и като оръжие за война. Нека не се уморяваме да казваме „не“ на войната, „не“ на насилието, „да“ на диалога, „да“ на мира; особено за измъчения украински народ. Вчера припомнихме трагедията на Гладомора.

Говорейки за източноевропейската държава, папата припомни и вчерашното възпоменаване на Големия глад, „Гладомор“, предизвикан от политиката на съветското правителство през 1932 и 1933 г. и причинил милиони жертви.

След молитвата Ангел Господен, папата се помоли и за жителите на община Казамичиола, на остров Иския, където вчера сутринта, свлачище от планината Епомео помете къщи и автомобили. Равносметката е двама загинали, 11 изчезнали, 13 ранени, 200 души са евакуирани. Накрая Светият Отец не пропусна да се помоли за починалия от студ Буркхард Шефлер, пише БГНЕС.

Папата заговори за любов "дори към враговете ни"

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск публикува пост в социалната мрежа Twitter. Той заговори за любов "дори към враговете ...

ОЩЕ: Вашата болка е моя болка - папа Франциск с писмо до украинския народ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа