Папата обяви кога ще подаде оставка и къде ще бъде погребан

14689
Папата обяви кога ще подаде оставка и къде ще бъде погребан
Снимка: Getty Images

Папа Франциск се доказва като особено практичен човек. Това личи и от думите му в едно от най-новите му интервюта, записано за мексиканската телевизия "N+". В него главата на римокатолическата църква признава, че ще подаде оставка, ако се разболее сериозно.

На 17 декември Франциск навършва 87 години. Той разкрива плановете си за погребение в същото интервю по случай празника на Дева Мария от Гуадалупе. В разговора, който е записан преди папата да отслужи литургията в базиликата "Свети Петър", Франциск изглежда възстановен от бронхита, който прекара наскоро. Той често се смее, докато обсъжда теми като здравето си, миграцията, отношенията си с покойния папа Бенедикт XVI и плановете си за пътувания.

Папа Франциск разкрива, че работи с церемониалния майстор на Ватикана - архиепископ Диего Равели, за опростяване на сложните, дълги като книги погребални ритуали, които са били използвани за неговите предшественици, съобщава bTV.

Още: Папата: Любовта ни прави щастливи

Папа Франциск казва още, че заради предаността си към Мария, Божията майка, е решил да бъде погребан в римската базилика "Санта Мария Маджоре", където по традиция отива да се моли преди и след всяко свое пътуване в чужбина. Очаква се самата заупокойна литургия да се проведе на площад "Свети Петър".

Много папи са погребани в криптите под базиликата "Свети Петър". Последният папа, който е погребан извън Ватикана, е Лъв XIII, който умира през 1903 г. и е погребан в базиликата "Свети Йоан Латерански" в Рим. Франциск ще бъде първият папа от повече от век, който не е погребан във Ватикана.

Снимка: Getty Images

Още: Папата поиска мир във всяка земя

За здравето и оставките

Главата на Римокатолическата църква заявява, че би подал оставка, както направи Бенедикт през 2013 г., ако здравето му се влоши изключително, но също така смята, че папските оставки не трябва да се превръщат в норма. Папа Франциск казва, че здравето му е добро, но моли за молитви, тъй като се справя със старостта. "Чувствам се добре, чувствам се по-добре. Понякога ми казват, че не съм благоразумен, защото ми се иска да правя неща и да се движа. Предполагам, че това са добри знаци, нали? Аз съм доста добре", казва още той.

Бронхитът принуди Франциск да отмени пътуването си до Дубай този месец, за да участва в срещата на върха за климата COP28. През юни той претърпя операция за отстраняване на коремна херния и изглежда се е възстановил напълно от тази процедура. Той заяви, че се надява да осъществи три пътувания през следващата година - в Полинезия, в Белгия и в родната си Аржентина за първото си посещение там след избирането му през 2013 г.

Още: Папата с първи думи за взрива при литургия на Филипините

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com