"Пари при пари отиват". Ето коя е най-богатата жена в света и от какво натрупа имането си

2827
"Пари при пари отиват". Ето коя е най-богатата жена в света и от какво натрупа имането си
Снимка: Getty Images/Guliver

Пари при пари отиват. Един пример от Франция добре онагледява тази поговорка. В края на декември състоянието на Франсоаз Бетанкур Майерс надхвърли границата от 100 милиарда долара и тя стана първата жена в света, натрупала толкова много пари, по данни на Bloomberg Billionaires Index. През 2023 година тя е прибавила 28,6 милиарда долара към богатството си.

Въпреки че в началото на новата година то спадна до 96,2 милиарда долара, Бетанкур Майерс все още е най-богатата жена и 13-ият по богатство човек в света, според изчисленията на Bloomberg. Списание Forbes, което също прави класация на милиардерите, я поставя на 15-о място. Но тя е една от малкото жени и в двата списъка.

Как е станала толкова богата?

Още: Наследницата на L'Oreal е първата най-богата жена в света

Бетанкур Майерс е внучка на основателя на козметичната компания L'Oreal Йожен Шулер. Майка ѝ, Лилиан Бетанкур, бе най-богатата жена в света до смъртта си през 2017 година, когато почина на 94-годишна възраст. Тогава тя остави на дъщеря си състояние от 40 милиарда долара - основно дялове от компанията. Тъй като Франсоаз е единствено дете, също както и Лилиан бе единствено дете на основателя на фирмата, след смъртта на майка си Франсоаз получи всички нейни акции и днес тя притежава 34,7% от дяловете на L'Oreal.

Заместник-председателка е на 16-членния борд на директорите на L'Oreal. Двамата ѝ синове - вече четвърто поколение в семейния бизнес - също са в управителния съвет. През годините Бетанкур Майерс е получила огромни парични суми от дивиденти на компанията, но най-ценното, което притежава, са самите акции на L'Oreal.

L'Oreal е основана през 1909 година, а днес френският конконцерн е най-големият производител на козметика в света, притежаващ марки като Lancome, Kiehl's, Maybelline и Garnier. В него работят повече от 85 000 души по целия свят. През 2022 година компанията е отчела приходи от над 38 милиарда евро.

Но това не винаги е било така. Дълго време акциите бележеха застой, но от 2011 година насам те са във възходяща тенденция. През 2012 година цената им достигна 100 евро за акция и продължиха да поскъпват – като изключим само времето на пандемията от Ковид. На 19 декември 2023 цената достигна исторически връх от 460 евро за акция, което означаваше пазарна капитализация от над 240 милиарда евро. Именно това изстреля Бетанкур Майерс нагоре в класацията на най-богатите хора със състояние от над 100 милиарда долара.

Още: Милиардер се кандидатира за президент на Тайван

Тя обаче не е най-богатият човек във Франция. Тази титла принадлежи на Бернар Арно, собственик на групата за луксозни стоки LVMH и временно най-богатият човек на планетата. По данни на Bloomberg той притежава 179 милиарда долара.

Трудното изкачване до върха

Бетанкур Майерс обаче не стигна лесно до върха. Отношенията с майка ѝ са обтегнати, стигна се и до публична разправа, която медиите определиха като най-големия скандал във Франция. Той стана и повод за сериал от три части, заснет от Нетфликс, наречен „Аферата Бетанкур“.

По време на дългите и епични съдебни битки Бетанкур Майерс успя да отстои позицията си и да запази по-голямата част от състоянието на майка си. След смъртта на майка си Бетанкур Майерс пое изцяло управлението и само година по-късно нейното име вече фигурираше в класациите с най-богатите хора. Дотук тя е успяла да увеличи наследените от майка си 40 млрд. долара повече от два пъти – благодарение на безпрецедентното поскъпване на акциите на L'Oreal.

Още: Илон Мъск стана първият в историята, загубил 200 милиарда долара

Освен в акции на L'Oreal, тя и семейството ѝ инвестират и в други проекти чрез семейната холдингова и инвестиционна компания Tethys.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа