Парламентът на Испания одобри абдикацията на краля

9718
Парламентът на Испания одобри абдикацията на краля
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентът на Испания в сряда одобри абдикацията на крал Хуан Карлос с голямо мнозинство, с което депутатите проправиха пътя за неговия син Фелипе да заеме разтърсения от скандали трон, въпреки протестите на антимонархистите, предаде AFP.

Законът, разрешаващ абдикацията, беше одобрен с подкрепата на 299 гласа, 19 депутати са били против, а 23 са гласували с „въздържал се” след дебата, по време на който някои леви законодатели и регионални партии призоваха за референдум за бъдещето на монархията в Испания.

Испанската монархия си върна популярността

Испанската монархия си върна популярността и мнозинството испанци (55,7%) подкрепят "монархията като държавен модел", а 72,9% мислят,...

В същото време се появиха слухове, че кралят и кралицата на Испания - Хуан Карлос и принцеса София, смятат да заживеят поотделно след като синът им принц Фелипе се възкачи на трона. Това съобщиха местни медии и уточниха, че за развод в семейството все още не се говори. Във всеки случай, животът на двойката ще се промени.

Къде точно и как ще живеят съпрузите - все още не е известно. Официално изявление със сигурност ще бъде направено, след като Хуан Карлос абдикира официално. Според предварителна информация, кралят ще живее в двореца Маривент, а София ще замине при братовчед си в Мюнхен.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа