Партньорството на ЕС и НАТО на следващо ниво: Заплахи, предизвикателства и европейска отбрана - допълнение на Алианса

1740
Партньорството на ЕС и НАТО на следващо ниво: Заплахи, предизвикателства и европейска отбрана - допълнение на Алианса
Снимка: iStock/Guliver

Днес в Брюксел бе подписана съвместна декларация между НАТО и ЕС. Документът е подписан в три екземпляра, а подписите си под него положиха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Стратегическото партньорство между НАТО и ЕС се основава на нашите споделени ценности, нашата решимост да се справяме с общите предизвикателства и нашия недвусмислен ангажимент да насърчаваме и защитаваме мира, свободата и просперитета в евроатлантическата зона“, се казва в документа, който се стои от 14 точки. С декларацията се отправя призив за по-тясно сътрудничество между ЕС и НАТО.

В съвместния документ се говори за една по-силна и по-способна европейска отбрана, която допринася положително за глобалната и трансатлантическата сигурност, но като допълваща и оперативно съвместима с НАТО.

Заплахи и предизвикателства

В документа се посочва, че най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия е бруталната война на Русия срещу Украйна, която нарушава международното право и принципите на Устава на ООН. „Тя подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Войната на Русия изостри хранителната и енергийната криза, засягаща милиарди хора по света. Ние осъждаме най-категорично агресията на Русия. Русия трябва незабавно да спре тази война и да се оттегли от Украйна. Изразяваме пълната си солидарност с Украйна и потвърждаваме нашата непоколебима и постоянна подкрепа за нейната независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на нейните международно признати граници. Ние напълно подкрепяме присъщото право на Украйна на самоотбрана и да избира собствената си съдба“, се посочва в документа. ОЩЕ: Фон дер Лайен: Руската заплаха е най-непосредствената, но не и единствената (ВИДЕО)

В графата предизвикателства се посочва Китай, като според ЕС и НАТО нарастващата увереност и политики на Китай представляват предизвикателства, с които трябва да се справим.

Партньорство на ЕС и НАТО на следващо ниво

Предвид развитието по обхват на заплахите и предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени, в документа се подчертава, че ЕС и НАТО ще издигнат своето партньорство на следващото ниво.

„Ще засилим още повече сътрудничеството си в съществуващите области и ще разширим и задълбочим сътрудничеството си“, декларират от ЕС и НАТО. Като такива се посочват нарастващата геостратегическа конкуренция, проблемите с устойчивостта, защитата на критични инфраструктура, нововъзникващи и революционни технологии, космос, последиците за сигурността от изменението на климата, както и манипулирането и информационното въздействие. ЕС и НАТО си обещават, че с подписването на тази декларация ще продължат напред партньорството си в тесни консултации и сътрудничество с всички съюзници на Алианса и държави-членки на съюза, в духа на пълна взаимна откритост и в съответствие с автономността на нашите съответни организации при вземане на решения и без предубеждения на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана. „В този контекст виждаме прозрачността като решаваща. Ние насърчаваме възможно най-пълното участие на съюзниците от НАТО, които не са членки на ЕС, в неговите инициативи. Ние насърчаваме възможно най-пълното участие на членовете на ЕС, които не са част от Алианса, в неговите инициативи. Ще оценяваме напредъка редовно“, смятат партньорите.

Постигнатото до момента

„Ние постигнахме безпрецедентен напредък във всички области на сътрудничество“, се посочва в декларацията. ЕС и НАТО отчитат в декларацията осезаеми резултати в противодействието на хибридни и кибераплахи, оперативно сътрудничество, включително морски въпроси, военна мобилност, отбранителни способности, отбранителна индустрия и изследвания, учения, борба с тероризма и изграждане на капацитет на партньорите.

Пълният текст на декларацията - може да откриете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com