Петте предизвикателства пред Еманюел Макрон

1638
Петте предизвикателства пред Еманюел Макрон
Снимка: Getty Images/Guliver

Еманюел Макрон, новият френски президент, който формално пое властта вчера, 14 май, е изправен пред сериозен списък със задачи. 39-годишният лидер на движение „Напред“ трябва да обедини дълбоко разделена държава, да се заеме с безработицата и да се работи заедно с Германия, за да се опита да реформира Европейския съюз. Действията му обаче много зависят от битката за осигуряване на управляващо мнозинство на парламентарните избори през юни.

Обединена Франция

Последните президентски избори ни показаха „две Франции“: едната определяна като „градска, заможна и отворена за реформи“ и втора, съсредоточена в индустриалната зона и селските райони, силно подкрепящи крайнодейсния лидер на партия Национален фронт Марин льо Пен.

Макрон знае, че много от онези, които го подкрепиха на 7 май, го наричат „по-малката от двете злини“ и не подкрепят неговата либерална програма. Въпреки това нейното неспазване може допълнително да отчужди онези, които се чувстват пренебрегнати от политическата класа.

Осигуряване на мнозинство

Макрон има за цел да затвърди президентската си победа с преобладаващо мнозинство на парламентарните избори на 11-18 юни, но неговата млада партия е изправена пред тежката задача отново да спечели гражданите на страната. Половината от 428-те парламентарни кандидати, които е избрала досега, никога не са поемали изборна длъжност.

Новият държавен глава все пак е убеден, че французите ще му дадат още една победа. Но десните републиканци, чийто кандидат Франсоа Фийон отпадна в първия кръг на президентските избори след обвиненията за злоупотребил с държавни средства, се надяват да принудят Макрон да сключи коалиционно споразумение.

Радикалният ляв лидер Жан-Люк Меланшон също се стреми към силно представяне.

Пазара на труда

Бивш френски премиер нарече подлеци Оланд и Макрон

Бившият френски премиер Мануел Влас нарече подлеци президента Франсоа Митеран и новоизбрания държавен глава Емануел Макрон. „Аз ...

Подобно на неговия предшественик - социалист Франсоа Оланд, Макрон ще бъде съден най-вече по отношение на заетостта. Френската безработица възлиза на 10%, докато за ЕС тя е средно 8%. В Германия работа нямат едва 3,9% от гражданите.

Центристът се зарече по време на кампанията да измени трудовото законодателство в страната, насърчавайки работодателите да наемат повече. Анализаторите обаче допускат риск от конфронтация с профсъюзите и масови протести.

Терористичната заплаха

Убийството на полицай на „Шанз-Елизе“, само три дни преди първия тур на президентския вот, беше „добро“ напомняне за терористичната заплаха, която виси над Франция. Повече от 230 души са били убити при джихадистки атаки в страната от януари 2015 г. Много от тях са извършени от името „Ислямска държава“.

Специалистите по сигурността предупредиха за особената заплаха, при която стотици френски бойци на екстремистката групировка се връщат от Сирия и Ирак.

Обявиха Еманюел Макрон за президент на Франция

Председателят на Конституционния съвет на Франция Лоран Фабиюс официално обяви Еманюел Макрон за новия президент на страната. "Встъпва...

Без предишен опит в такива въпроси, Макрон трябва да реагира бързо и ловко, за да покаже, че ще се справи с предизвикателствата на сигурността и с ролята си на главен военокомандващ.

Европейски съюз

Еманюел Макрон смята, че съживяването на френско-германския алианс е от решаващо значение за съживяването на ЕС след шока от "Брекзит" и кризата с имигрантите.

Първото му пътуване в чужбина ще го отведе в Берлин в понеделник на среща с германския канцлер Ангела Меркел. Той планира да посети и други европейски столици през първите седмици от управлението си, за да изложи петгодишния си план за по-тясна интеграция в еврозоната и да се заеме с проблемите на околната среда и миграцията.

Еманюел Макрон ще влезе в Елисейския дворец днес като най-младият президент на Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа