Писатели зоват Русия да отмени закона за гей-пропагандата

18442
Писатели зоват Русия да отмени закона за гей-пропагандата
Снимка: Getty Images / Guliver

Над 200 писатели от цял свят призоваха в открито писмо руските власти да отменят закона, забраняващ гей-пропагандата сред подрастващите.

"Призоваваме властите в Русия да отменят законите, ограничаващи свободата на словото. Русия трябва да изпълнява международните конвенции: да уважава свободата на убежденията, на вероизповеданията, в това число атеизма, трябва да създаде среда, в която всички граждани могат да изразяват свободно своето мнение", се казва в открито писмо, публикувано в британския в. "Гардиън".

Под писмото са се подписали над 200 писатели от 30 страни, в това число трима нобелови лауреати - Вола Шойнк, Елфрид Елинек и Орхан Памук. Сред подписалите се са Джонатан Франзен, Джулиан Барнс, Нил Геймън и др. Има и руски писатели. Откритото писмо се явява част от инициативата на Международния ПЕН-клуб, чиято цел е да привлече внимание към "драконовските ограничения на свободата на словото, предприети от властите в Русия през последните година и половина".

Законът за забрана на пропагандата на нетрадиционните сексуални отношения сред непълнолетните бе приет в Русия в края на юни 2013 г. Документът предизвика широк резонанс в чужбина най-вече във връзка със зимната Олимпиада в Сочи, чието официално откриване е на 7 февруари. Западни политици, правозащитници и фигури от шоубизнеса призоваха за бойкот на игрите. Миналия месец в подобно открито писмо 27 нобелови лауреати поискаха законът да бъде отменен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа