Писателят Борис Акунин вече е в списъка с чуждестранни агенти на Русия

2722
Писателят Борис Акунин вече е в списъка с чуждестранни агенти на Русия
Снимка: Akunin Chkhartishvili/Facebook

Руският писател Борис Акунин, който живее в изгнание от 2014 г., беше категоризиран днес като "чуждестранен агент" в своята страна - обиден етикет, който идва, след като беше включен в списъка на "терористите и екстремистите", предаде Франс прес.

Авторът на бестселъри, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, фигурира в списъка с новите "чуждестранни агенти", публикуван днес от руското министерство на правосъдието.

Властите го обвиняват, че се е "противопоставял на специалната военна операция в Украйна" - названието, дадено от Москва на инвазията ѝ в Украйна, започнала през 2022 г.

Още: Русия обяви писателя Борис Акунин за терорист и екстремист

Обвиняват го също така, че е "разпространявал невярна информация, целяща да създаде негативен образ на Русия и нейните въоръжени сили", и че е събирал средства в полза на украинската армия.

Роден през 1956 г. в Грузия, тогава съветска република, Борис Акунин е писател, известен в Русия с историческите си криминални романи, по-специално с бестселъра "Приключенията на Ераст Фандорин", герой от царската епоха.

Той е и автор на "История на руската държава" - деветтомен труд, проследяващ развитието на руската държава до революцията от 1917 г.

През 2014 г. Акунин се изказва срещу анексирането на украинския полуостров Крим, след което заминава в изгнание в Лондон, където живее и досега, посочва АФП.

Още: Борис Акунин в следващия си шедьовър от поредицата за историята на руската държава – "Ореховият Буда"

На 24 февруари 2022 г. във "Фейсбук" Акунин осъжда избухването на "абсурдната война", в Украйна, а в резултат на това става съосновател на проекта "Истинската Русия", подкрепен от няколко културни дейци в изгнание и предназначен за подпомагане на украинските бежанци.

Статутът на "чуждестранен агент" налага тежки административни ограничения на съответните физически или юридически лица в Русия, включително редовни проверки на източниците им на финансиране, пише БТА.

Той също така задължава всяка публикация, включително в социалните мрежи, да носи етикета "чуждестранен агент", отбелязва АФП.

Кой е Борис Акунин

Още: Прокуратурата заличава името на Борис Акунин от афишите в Русия

Снимка: Akunin Chkhartishvili/Facebook

Роденият през 1956 г. в Грузия, тогава съветска република, писател е известен в Русия с историческите си криминални романи, особено със сагата за приключенията на детектива Ераст Фандорин. Освен това Акунин работи и по "История на руската държава" - деветтомна компилация, проследяваща развитието на страната до революцията от 1917 г.

През 2014 г. писателят се обяви срещу анексирането на полуострова Крим, след което замина в изгнание в Лондон, където живее оттогава. На 24 февруари 2022 г. той изрази във Facebook съжаление за избухването на "една абсурдна война". "Лудостта победи", написа тогава Акунин.

Още: Борис Акунин: Дори и утре Путин да не е на власт, Русия също ще поеме по този път

Той е съосновател на проекта "Истинската Русия", подкрепен от редица живеещи в изгнание културни дейци, които се противопоставят на руското нападение над Украйна и имат за цел да помогнат на украинските бежанци, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com