Планински масив в Швеция се свива заради горещините

4292
Планински масив в Швеция се свива заради горещините
Снимка: Thinkstock

Южният връх на масива Кебнекайсе е най-високата планина в Швеция, но скоро може да загуби тази титла. Причината – заради ужасно горещото време в страната планината е започнала да се свива, пише "Сайънс Алърт".

На практика покритият с глетчери южен връх вероятно вече е по-нисък от своя скалист северен събрат, след като близо 4 метра сняг и лед от върха на планината се стопиха за по-малко от месец, със скорост от около 14 сантиметра на ден.

Горещата вълна в Европа продължава да настъпва

Горещата вълна, която причини смъртта на трима души в Испания, продължава да настъпва в Европа, където от север на юг, туристите и мест...

Височината на планината варира в зависимост от промяната на времето, но температурите в Швеция и в цяла Европа са особено високи това лято. В много части на страната бяха отчетени температурни рекорди за юли, като средните стойности за месеца тази година са били с между 3 и 5 градуса по Целзий по-високи от нормалното.

Според измерванията на учени от университета в Стокхолм южният връх на планината Кебнекайсе се е извисявал на височина от 2101 метра над морското равнище на 2 юли. В края на месеца обаче височината му е била едва 2097 метра над морското равнище.

Северният връх от своя страна, без да е покрит с лед, се извисява на 2096,8 метра над морското равнище. Разликата от 20 сантиметра обаче може да се е стопила още от последните измервания на 31 юли, опасяват се учените.

Височините на върховете се измерват с помощта на диференциална GPS система, която дава отклонение от едва 2 сантиметра. Статистика на височините на планинските масиви в Швеция се води от 1880 година.

Милиони евро ще струва жегата на германските лесовъди и животновъди

Необичайната горещина в Германия ще струва милиони евро загуби на лесовъдите и животновъдите. Опасенията са, че милиони млади дървета щ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа