Планират засилване на проверките по външните граници на Шенген

3638
Планират засилване на проверките по външните граници на Шенген
Снимка: Getty Images / Guliver

Вътрешните министри от Европейския съюз ще се споразумеят в петък за засилване на проверките на външните граници на Шенгенската зона след терористичните атентати в Париж от миналата седмица, при които загинаха 129 души. Това се казва в черновата на подготвян документ, предаде Reuters.

Министрите ще се споразумеят да „приложат незабавно необходимите систематични и координирани проверки по външните граници, в това число и на хора, които се радват на правото на свободно движение“, се посочва в текста.

Холандия обмисля създаване на мини Шенген

Холандските власти обмислят възможността за създаване на нова зона за граничен контрол в сътрудничество с неголяма група страни, която...

Документът отразява искането на Франция да се засили контрола по външните граници на шенгенската зона, в която влизат 26 държави – почти всички страни от ЕС, с изключение на Великобритания, Ирландия, Хърватия, Кипър, Румъния и България, предаде БГНЕС.

Промяната трябва да влезе в сила от март 2016 г. и ще включва „електронна връзка със съответната база данни на Интерпол по всички външни контролно-пропусквателни пунктове и автоматичен скрийнинг на документи за пътуване“.

Министрите също така ще се договорят да засилят контрола по някои от най-уязвимите външни граници като „изпратят екипи за бърза гранична намеса и полицейски служители“. В черновата се посочва и че агенцията за граничен контрол на съюза „Фронтекс“ ще има и по-активна роля в борбата срещу тероризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа