Плевнелиев: ЕС трябва да помогне на Турция

2516
Плевнелиев: ЕС трябва да помогне на Турция
Снимка: БГНЕС

Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз, като ключов фактор за мир и разбирателство между народите. От първостепенна важност за стабилността и просперитета на региона е европейската интеграция на Западните Балкани.

Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, който е на фициално посещение в Любляна. Днес българският президент участва в съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор. Двамата държавни глави се съгласиха, че България и Словения заедно трябва да играят решаваща роля за продължаване на процеса на разширяване на ЕС със страните от региона, предава БГНЕС.

Наградиха Плевнелиев с най-висшето държавно отличие на Словения

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Словения - „Орден за изключителни заслуги“, за...

България и Словения са незаобиколим фактор на мир и просперитет в Югоизточна Европа от гледна точка на бъдещето на региона и посоката на развитие, каза Плевнелиев и призова съвременните предизвикателства в Европа да бъдат посрещани с дипломация и сътрудничество.

Двамата президенти обсъдиха развитието на ситуацията в Република Турция. Росен Плевнелиев изрази загриженост от събитията в южната ни съседка и повтори призива си върховенството на законовия ред и гражданските права и свободи да бъдат спазвани без изключение. „Сега е времето на всички трудности да се отговори с повече демокрация“, категоричен беше президентът. Европейският съюз трябва да помогне в Турция да бъде запазено нормалното функциониране на институциите и върховенството на закона и да бъде гарантирано доброто образование, заяви още Росен Плевнелиев.

Миграцията е едно от предизвикателствата, които Европа трябва да посрещне с единство, с навременни и адекватни решения, заяви още президентът Росен Плевнелиев. От Любляна държавният глава отправи призив Европа да действа по-категорично за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, за да преодолее кризата от безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС.

В контекста на миграционната криза президентът посочи, че България е изградила много добри отношения с турските институции. „Имаме справедливо споразумение за реадмисия с Турция“, коментира Росен Плевнелиев и изрази надежда то да бъде прилагано ефективно.

Двамата държавни глави бяха единодушни за необходимостта от общи усилия в борбата с тероризма и подчертаха, че европейските общества не трябва да се поддават на страха. „В условията на предизвикателства пред Европа и сигурността на нашите страни от жизнено важно значение е и сътрудничеството в областта на отбраната и по въпросите на сигурността, особено в рамките на НАТО“, посочи Росен Плевнелиев. Според президента, трябва да се засили сътрудничеството и обменът на информация между разузнавателните служби на европейските държави.

Плевнелиев за Турция: На насилието не бива да се отговаря с насилие

Президентът Росен Плевнелиев следи с притеснение развитието на ситуацията в Република Турция. Държавният глава изразява още веднъж своя...

В отговор на журналистически въпрос българският президент заяви, че България, заедно с Румъния, ще настоява за ясен план и перспектива за отпадане на визите за пътуване на български граждани за Канада. Този въпрос може да бъде обвързан и с преговорите за Споразумението за свободна търговия ЕС-Канада. „Очакваме да получим такава перспектива и сме оптимисти за следващата фаза на преговорите. Осъзнаваме важността на Споразумението за свободна търговия с Канада. България ще подкрепи усилията на ЕС, така че да се намери справедливо решение, което да защити правата на всички европейци“, заяви президентът Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Трябва да допълним добрия политически диалог с още по-добро икономическо сътрудничество, заяви словенският президент Борут Пахор. Словенският президент изрази убеденост, че силните позиции на България и Словения в рамките на ЕС и НАТО могат да допринесат да се чува гласът на двете страни по въпросите на регионалното развитие и сигурността в Европа и на Западните Балкани. „Вярваме, че европейската идея и силните европейски институции ще надделеят над актуалните предизвикателства, но трябва да положим заедно усилия“, каза президентът Борут Пахор.

Президентът заяви, че България се поучи и ще следва примера на Словения при осъществяването на председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.

По повод официалното посещение на българския държавен глава в Любляна и като израз на отличния диалог и приятелство между двете страни президентите Росен Плевнелиев и Борут Пахор откриха „Пейка на приятелството“ в Община Медводе. Инициативата е традиционна за словенските домакини.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев ще проведе разговори и с министър-председателя на Словения Мирослав Церар, със заместник-председателя на Държавния сбор (словенския Парламент) Матяж Немец и с кмета на Любляна Зоран Янкович. Президентът ще посети високотехнологичния институт „Йожеф Стефан“, където ще се запознае с иновативни проекти в областта на биокибернетиката и роботиката.

Плевнелиев осъди проявата на всякакви форми на насилие и подкрепя демократично избраните институции в Република Турция

Прессекретариатът на президента е упълномощен за разпространи следната позиция на държавния глава Росен Плевнелиев във връзка със ситуа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа