Подоляк: В първите месеци на войната ключовите муниции за нас бяха от България

8033
Подоляк: В първите месеци на войната ключовите муниции за нас бяха от България
Снимка: Facebook/Михаил Подоляк

Това е война срещу принципите на съвременната цивилизация. Украйна доказа, че тя ще се съпротивлява докрай и ще воюва докрай. Разбира се, не ни стигат ресурси, днес това е очевидно, Русия разполага с повече ресурси. Но след две години война мога да кажа със сигурност, че в тази война ние ще стигнем докрай. Това заяви съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк пред bTV.

За военната помощ

„Русия изгради своя алианс - Северна Корея, Иран. Северна Корея доста бързо в рамките на три месеца даде на Руската федерация 1,2 милиона снаряди, тежки калибри. Авторитарните държави намират тези снаряди лесно, а ние не можем заедно да ги намерим. Въпросът със снарядите е ключов в момента“, категоричен бе той.

Още: "В търсене на нова военна помощ": Посланикът на Украйна в Канада разгледа военен завод

Михайло Подоляк обяви, че има огромни симпатии към България. „В първите месеци на войната ключовите муниции бяха от България. И днес България търси решение как може да увеличи производство, да инвестира в производството, да произвежда повече снаряди. Всеки месец в Европа трябва да бъдат произведени 100-150 000 снаряда с общи усилия. Тук въпросът е в това, че публично да говорим за конкретни производства не би било уместно поради въпроси свързани със сигурността и въпроси за правилна комуникация. Защото Руската федерация пробва да използва своите ресурси, своето влияние, различни свои играчи на място, за да влияе. Дори чрез заплахи, чрез влияние върху различни политически партии. Русия продължава да го прави. Ние сме осведомени по този въпрос“, категоричен бе той.

За руското влияние

Подоляк взе отношение и по въпроса с финансирането на партии от страна на Русия. „По-добре да говорите за това кой финансира български партии с нашето разузнаване. Мисля, че в настоящия момент службата за сигурност и службата за разузнаване разполага с обем от данни за влиянието на Русия чрез различни политически партии в различни страни. Ние наблюдаваме широки агентурни мрежи на Русия, които работят чрез организации, като например „Россотрудничество“. Наблюдаваме културни проекти, които Русия финансира. Имам предвид фиктивни културни проекти, за да влияят на политиката в тези държави и да участват в дискредитация, ако правителствата заемат проукраинска позиция“, заяви съветникът на Зеленски.

Още: Никаква капитулация пред Злото: Критики за призива на папата Киев да вдигне "белия флаг"

„Трябва да се отървем от всякакво влияние на Руската федерация. Между другото Русия активно оказваше натиск върху един от оръжейните български предприемачи, господин Гебрев. Помните ли складовете, които бяха взривени от Руската федерация. Русия иска да има възможност да ви контролира, а тя може да контролира по три начина - първо ако сте бедни. Ние, вие, всяка една страна, като не сте технологично развити и модерни и по този начин зависите от евтин руски газ, това е ключов начин на влияние в Русия. Вторият начин - като създава мрежа от проруски партии. И трета компонента - задължително да ви скара със съседите. Това е ключов елемент на Руската външна политика на европейския континент“, обясни той.

Още: The Telegraph: Украйна губи съюзник с оставката на Николай Денков като премиер на България

Ситуацията на Балканите

Подоляк взе отношение и относно случващото се на Балканите. „Русия винаги използва практики „разделяй и владей“. Тоест на някой обещава едно, на другия – друго. Плетене на интриги. Трябва постепенно да забравим Русия, трябва да си давате сметка, че това влияние пречи да се развивате, да имате по-висок стандарт на живот. Трябва да си давате сметка дали това влияние ви дава възможност да бъдете интегрирани в тази съвсем друга технологична структура, към която се отнася Европа. Най-важното - трябва да забравите за Русия. Това вече ви го казах три пъти, но ето пак - трябва да забравите за Русия. Русия - това е конфликт. Винаги означава проблем. Не искате да имате проблем - забравете Русия. Ако след разпадането на СССР Украйна беше отделила своята икономика от тази на Русия, то днес Украйна щеше да е друга. Защото там, където е Русия, това винаги е проблем. Между другото България не е спирала да е под контрола на Русия още от съветските времена“, каза още той.

"Руската федерация е фейк държава"

„За нас Руската федерация вече изглежда по друг начин, не като държава чудовище, от която всички трябва да се страхуват, а държава, която може да бъде победена. Руската федерация е фейк държава. Трябва да знаете, че Русия не разполага с голям набор от високотехнологични решения, Ако оценим психологията и психоемоционалното състояние на руското общество, то може да живее само върху надеждата, че всички се страхуват от тях. Ако докажете, че можете да ги побеждавате мащабно, те ще насочат своята злоба. Класическата руска злоба ще бъде насочена във вътрешен план - към Путин. И от там нататък в Русия ще започнат класически руски бунтове. Защото там бунтовете не могат да бъдат за ценности, не могат да бъдат за промяна. Това ще бъде реализация на омразата, защото хората са се почувствали излъгани“, обясни още той.

Още: Подоляк: Имахме математически анализ, че ще си върнем Крим през 2023 г. Ето какво ни попречи

Ще има ли промяна в Русия?

Подоляк взе отношение и относно ситуацията в Русия и вероятността да някаква промяна отвътре. „Опозицията не е готова за кървави битки по улиците, за кървава революция. Днес в Русия няма нито кураж, нито умения, нито хората, нито инфраструктурата, нито психологическата готовност. Има два сценария, по които може нещо да се промени в Русия. Първо и задължително - загуба на Русия на фронта. Второ - кървава революция. Във второто се съмнявам. Първото ние ще го осигурим, заедно с нашите приятели, в това число и България“, уверен е той.

Още: От 1 млн. в армията воюват само 300 хиляди: Новото украинско командване ще прави одит

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа